The Telegraph: Булките на джихадистите не са жертви

17635
The Telegraph: Булките на джихадистите не са жертви
Снимка: Getty Images/Guliver

През уикенда ликовете на три тийнейджърки се взираха в британския народ от страниците на вестниците и от телевизионните екрани.

Така стана ясно, че 15-годишната Шамима Бегум, нейната връстничка Амира Абасе и 16-годишната Кадиза Султана са избягали от страната, за да се присъединят към „Ислямска държава“ в Сирия. Миналата седмица те са избягали и вече сигурно са заключени в дома на някой джихадист в очакване да родят няколко деца – бъдещи поданици на Халифата, пише вестник The Telegraph.

Дадоха ход на делото на Йордан Лечков срещу държавата

Първото дело на Йордан Лечков срещу държавата в лицето на прокуратурата започна в окръжен съд Сливен. Съдия-докладчикът Снежана Бакало...

Ако човек не знае нищо за ситуацията, би могъл да си помисли, че тези момичета са били отвлечени, още повече че заглавията в медиите гласят „изчезнали момичета“. Може да се приеме, че те са станали жертва на пропагандната машина на „Ислямската държава“, но все пак трябва да се отбележи, че момичетата съвсем не са глупави. Дори напротив – всички те са отличнички, а близките им ги описват като разсъдливи и интелигентни хора.

Странно, но голямата част от всички 550 жени от западни страни, които са решили да се присъединят към джихадистите, са добре образовани и информирани. И да бъдат приемани като жертви, неспособни да взимат решения, е само проява на стария сексизъм, но в нов контекст, коментира изданието.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com