Турция: Иракска телевизия в България пропагандира сепаратизъм

4063
Турция: Иракска телевизия в България пропагандира сепаратизъм
Снимка: Getty Images / Guliver

Разкъсване на териториалната цялост на Ирак и позорни новини за Турция - това според медии в Анкара са основните цели на пропаганден телевизионен канал - El Hurra tv /Свобода/, с централен офис в България.

Проправителственият турски всекидневник „Йени шафак“ днес публикува открити нападки спрямо САЩ, които финансират медийната пропаганда в полза на кюрдската ПКК, като България е конкретно посочена.

Америка, доставила над 3 500 тежкотоварни камиона оръжия за ПКК и сирийския й клон PYD /Партия на демократичното единство/, финансира и създаване на телевизии за терористична пропаганда, играта е същата и с Ирак, посочва изданието, а материалът е препечатан и в други турски медии.

Най-новият телевизионен канал El Yevm /Днес/ е в район Камъшлъ в сирийската провинция Хасеке, изграден е с 2,5 млн. долара от САЩ и излъчва от 15 ноември т.г.

Целта е ПКК да продължи терористичната си пропаганда срещу Турция и да насърчи процеса на разпадането в Ирак. Има твърдения, че тази телевизия е предназначена да подготви почвата за окупацията, замислена от кюрдските терористи в Сирия и Ирак. Още с първите предавания Турция е обвинена в провеждане на политика на експанзия в Сирия, операцията „Щит на Ефрат“ е определена като турска окупация, но присъствието на американски части там е легитимирано като необходимост и намира подкрепа, предаде БГНЕС.

От септември 2014 г. администрацията на САЩ оказва постоянна подкрепа на ПКК и сирийския й клон, а с отварянето на телевизията има за цел да оправдае пред масите собствената си инвазия. Новата тв медия е с център в Мичиган, общо 40 души работят в условията на най-високите технологии и студия с луксозен дизайн, а щатският губернатор Брет Макгърк е назначил свой човек за директор. Програмите се излъчват на арабски език. Телевизията трябва да убеди арабската общност в правотата и ползите от окупацията на голяма част от Ракка и Дейризор, извършена в партньорство между ПКК и САЩ. Поради това кюрдските терористи от ПКК са показвани като герои от епичната борба срещу ислямските джихадисти от ДАЕШ.

Играта на САЩ е същата и в Ирак, и тя започна от американската окупация по време на управлението на президента Буш-старши. Тогава Вашингтон създаде двата телевизионни канала El Hurra и El Hurra Irak. Единият е базиран в България и е изграден от свързани с Джалал Талабани и Масуд Барзани хора.

Талабани е иракски кюрдски лидер и бивш президент на Ирак, основател на партията патриотичен съюз на Кюрдистан. През 2005 г., две години след американската инвазия, довела до свалянето на Саддам Хюсеин от власт, става 7-ият президент на Ирак и първият кюрд на този пост. Дългогодишният водач на борбата на кюрдите за самоопределение почина в началото на октомври т.г.

На 1 ноември т.г. президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обяви оттеглянето си и остави на племенника си Нечирван Барзани помиряването с централната власт в Багдад. По време на американската инвазия в Ирак към „българската“ El Hurra tv се създава и бюрото й в Ирак, също с финансиране от САЩ, в което в периода 2003-2007 г. работят над 100 журналисти, спечелили имиджа на най-влиятелния новинарски канал в страната. Програмите на двата канала продължават да пропагандират за териториалното разкъсване на Ирак.

Турция - крайната цел в асиметричната война

От 2011 г. Турция се намира в състояние на асиметрична война и в нея тя е не междинна, а крайна цел, междинните цели са Ирак и Сирия, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com