Турция критикува позицията на ЕС по Кипър

1877
Турция критикува позицията на ЕС по Кипър
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция реагира на коментарите на Жозеп Борел, който в неделя разкритикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган беше в окупирания от Турция Кипър и призова за решение с две държави, съобщи "Катимерини", цитирана от БГНЕС.

В свое изявление днес говорителят на външно министерство на Турция Хами Аксой заяви, че възгледите на Борел „за пореден път разкриха колко е откъснат ЕС от реалностите на острова и показват, че той игнорира свободната воля“ на кипърските турци, изразена по време на последните президентски избори.

Ердоган готов за болезнени реформи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да приеме болезнени реформи и обяви пълната си подкрепа зад нов икономически екип, създад...

„Справедливо, трайно и устойчиво решение е възможно само, ако то се основава на волята на двата народа, които са съсобственици на острова“, каза Аксой, обвинявайки ЕС, че игнорира съществуването и правата на кипърските турци.

Според него, „не бива да се очаква от ЕС, който не се позовава на кипърските турци в нито едно от изявленията си, [който] награди гръцко-кипърската администрация, отхвърлила плана за уреждане на конфликта на ООН през 2004 г. с членство, и [който] не изпълни нито едно от обещанията си към кипърските турци, да допринесе за уреждането на проблема“.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН нямат превес над правата на собственост. По същия начин те не могатда бъдат поставяни и над волята на хората, заяви Аксой. Турският дипломат подчерта, че по време на последните избори кипърските турци ясно са изразили волята си да преговарят за решение за две държави и „всички, включително ЕС, трябва да спазват тази воля“.

Моделът на две общности и на две зони, който действа вече повече от 50 години в Кипър, не даде никакви резултати, тъй като гръцката страна не възприема кипърските турци за равноправен партньор и не иска да споделя властта и богатството , смята Аксой

„Ако ЕС желае да допринесе за уреждането на кипърския въпрос, на първо място трябва да признае съществуването и волята на кипърските турци и да изпълни ангажиментите си, поети през 2004 г.“, каза говорителят на турското министерство.

Жозеп Борел: Големите империи се завръщат

Европа е изправенa пред ситуация, в която големите империи от миналото се завръщат - това каза пред евродепутатите върховният представи...

БГНЕС припомня думите на дипломат №1 на Брюксел Жозеп Борел, който заяви, че Евросъюзът е готов да подкрепи преговорите и да играе активна роля в намирането на постоянно решение на кипърския въпрос.

„ЕС се ангажира изцяло с обединението в рамките на ООН и в съответствие с основополагащите принципи на ЕС, на основата на федерация с цялостно решение на кипърския проблем и двузонално, биобщинско политическо равенство“, заяви Борел.

Той отбеляза, че преговорите за разрешаването на кипърския проблем и обединението на острова трябва да започнат бързо под егидата на Обединените нации.

Борел също изрази съжаление за отварянето на бреговата линия на затворения град Вароша в Севернокипърската турска република (СКТР) и за изявленията, които противоречат на принципите на ООН за разрешаване на кипърския проблем.

"Няма алтернатива на цялостното решение на кипърския проблем, освен въз основа резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", каза Борел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com