Ердоган: Кипър се състои от две отделни държави и два народа

2654
Ердоган: Кипър се състои от две отделни държави и два народа
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви при посещение в окупираната от Турция северна част на Кипър днес, че разговорите за разделения остров трябва да имат за цел постигане на споразумение между "две отделни държави", предаде БГНЕС.

Преговорите в миналото имаха за цел обединението на средиземноморския остров, който е разделен между гръцкоговорящата република Кипър, член на ЕС с ефективен контрол над южните две трети от острова, и отцепения север, окупиран от Турция от 1974 г. насам.

Анкара критикува Помпео преди турската му визита

Планираното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Турция е предшествано от скандал в сряда, когато Анкара разкритикува р...

"В Кипър има два народа и две отделни държави", каза Ердоган. "Трябва да се водят преговори за решение на базата на две отделни държави."

Никозия смята за безпрецедентно предизвикателство планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в самопровъзгласената турска република Северен Кипър (TРСК) и планираното му посещение във Вароша, разположен в буферната зона на острова на бившата курортна зона район на Фамагуста, откъдето кипърските гърци бяха изгонени преди 46 години.

„Присъствието на турския президент на честването на 37-ата годишнина от провъзгласяването на псевдодържавата, както и посещението му в обсадения град Фамагуста, е безпрецедентно предизвикателство и напълно противоречи на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на ООН“, се казва в изявлението.

Там също така се подчертава, че тези планове на Ердоган "подкопават усилията на генералния секретар на ООН" Антониу Гутериш да свика неформална петстранна среща по кипърско урегулиране и "не допринасят за създаването на благоприятна, положителна атмосфера за възобновяване на преговорите" за разрешаване на въпроса за разделения остров.

Ердоган готов за болезнени реформи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да приеме болезнени реформи и обяви пълната си подкрепа зад нов икономически екип, създад...

В изявлението се отбелязва, че намерението на турския президент да посети Вароша предизвиква чувство на протест "сред целия кипърски народ и особено сред жителите на Фамагуста".

Ердоган беше обещал да пристигне в Кипър на 15 ноември, 37-та годишнина от независимостта на северната част на острова чрез формирането на TРСК, и да направи пикник във Вароша. На 8 октомври тогавашният премиер на кипърските турци Ерсин Татар, който по-късно спечели президентските избори и стана новият лидер на кипърските турци, отвори достъп за обществеността до този град-призрак с подкрепата на турския президент, в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Последните казват, че Вароша трябва да остане непокътнат, докато там не се върнат собствениците кипърски гърци, изгонени оттам през 1974 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com