Турция задейства ответни мерки заради руските санкции

10212
Турция задейства ответни мерки заради руските санкции
Снимка: Getty Images

Турция е задействала ответни мерки срещу руските. Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу на заседание на консултативния съвет на Турската асоциация на индустриалците и бизнеса, предаде БГНЕС.

Мерките са компесаторни и касаят износителите на продукция в Русия, потърпевши от руските ограничения.

Русия изглежда във все по-печеливша позиция за Украйна

Много вероятно е Русия да наложи нов кръг от санкции на Украйна от 1 януари тази година, прогнозира авторитетното европейско издание EU...

Анкара изчисли, че ако санкциите на Русия продължат да действат през цялата 2016 г., износителите на храни ще изгубят 764 млн. долара. Министърът на земеделието и животновъдството Фарук Челик заяви по държавната тв ТРТ, че Русия е върнала обратно в Турция 160 тона плодове и зеленчуци, без да ги пропусне през границата си. Според него годишният обем на турския експорт от селскостопанска продукция за Русия възлиза на 1, 26 млрд. долара. На този етап се правят оценки на щетите, които понасят износителите, а върнатите стоки се пренасочват към други пазари. Руската страна все пак дава 1 месец до старта на санкциите си, надявам се в рамките на този месец ситуацията да се нормализира и да можем да обсъдим всичко, отчитайки стратегическия характер на двустранните отношения, коментира Челик.

Същевременно строителното министерство в Москва готви свои предложения за списъка на Министерството на икономическото развитие /МИР/ за турските строителни компании, които няма да попаднат под ударите на руските санкции. Списъкът на МИР трябва да бъде готов до 10 декември, а невключените в него турски компании от 1 януари 2016 г. могат да сключват нови инвестиционни договори, но само след съгласуване с правителството на Руската федерация, съобщи ТАСС. Строителният министър Михаил Мен не изключва, че част от турските инвеститори могат да се оттеглят от реализацията на големите проекти в Русия и подчертава, че доверието към тях като към партньори е сринато.

Инцидент

На фона на влошените отношения между Русия и Турция, турският завод за производство на килими „Меринос“ в руския град Ростов на Дон бе атакуван от въоръжени и маскирани мъже, конфискуван е твърдият диск на главния компютър.

Лавров може да се види с турския външен министър в Белград

Руският външен министър Сергей Лавров няма да откаже среща в Белград на турския си колега Мевлют Чавушоглу, пишат турските вестници "Хю...

„Руските власти много често извършват проверки на нашата фабрика. Този път обаче не беше нормална инспекция, многобройна група от маскирани мъже с автоматични оръжия нахлуха вътре, като обявиха, че са от полицията и от силите на безопасността. Наложи се да прекъснем производствения цикъл. Не зная какво точно търсеха, но иззеха твърдите дискове на главния компютър и на останалите. Тъй като тук работят предимно жени, всички се изплашихме много. Такова нещо досега не бяхме чували, нито виждали“, коментира директорът Светлана Зимина пред ТАСС, цитирана от турските агенции.

Зимина допълва, че в завода работят и 9 граждани на Турция, които разполагат с всички необходими разрешителни за това, но те ще бъдат изведени извън страната, без някой да обясни причините. В „Меринос“ работят 450 руски граждани. Засега не се уточнява съдбата на турската инвестиция, а централният офис на компанията в Турция не коментира пред медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com