Турска медия пак се жалва за Идлиб, от Русия питат защо Европа да плаща цената

16296
Турска медия пак се жалва за Идлиб, от Русия питат защо Европа да плаща цената
Снимка: Getty Images/Guliver

До края на първия ден от прекратяването на огъня силите на сирийското правителство били нарушило последното споразумение, подписано в Москва 15 пъти, пише  Анадолската агенция.

Режимът атакува с картечен огън турски военен конвой, транспортиращ доставки, пише медията, без да уточнява какви са те.

Бойци на Асад стреляха с три минохвъргачки в близост до друга група турски войници. През нощта артилерия е атакувала села в сирийската провинция Идлиб в продължение на час, уточнява още турската медия.

Вчера силите, подкрепящи режима опитаха да се придвижат към пунктовете в село Кафр Набл, буферна зона на юг от Идлиб, с два танка, два бронетранспортьора и много конвои от милицията.

Припомняме, че миналият четвъртък турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин се договориха в Москва за ново прекратяване на огъня в Идлиб.

Путин-Ердоган: Между сложни компромиси и неясно бъдеще

Резултатите от срещата между президентите на Русия и Турция на 05. март 2020 г. в Москва са в рамките на очакванията, защото и двете ст...

Според повечето анализатори, това е просто временен вариант, докато силите се преструктурират, но не и трайно решение за провинцията.

Точно преди прекратяването на огъня, от Турция се похвалиха с над 20 убити сирийски войници. Припомнете си в този материал.

Същевременно, руските медии също обръщат сериозно внимание на конфликта в региона. "Европа има интерес на континента да не идват нови бежански вълни, защото там "бездруго имат достатъчно проблеми със собственото си население, с мигрантите; затова според мен Европа ще прави всичко, за да се споразумее някак с (президента на Турция Реджеп Тайип) Ердоган". Това заявява руският политолог Владимир Фитин, цитиран от онлайн изданието "БФМ", по повод очакваното днес посещение на турския лидер в Брюксел.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Daily Sabah: Идлиб като преломен момент в отношенията НАТО-Турция

След смъртоносната атака на сирийския режим срещу турски войници, при която загинаха 36 турски военни в сирийския район Идлиб, Турция п...

Миналата седмица Анкара заяви, че отваря границата с ЕС за мигранти, защото не може да се справи с новата вълна бежанци от Сирия. След това към границата с Гърция се тръгнаха десетки хиляди мигранти. Ердоган обвини ЕС в лицемерие на фона на миграционната криза, а външните министри от общността изтъкнаха, че е недопустимо да се използват мигрантите като инструмент за политически натиск.

"Ердоган иска сега ЕС да поеме финансирането на неговата война в Сирия", но Европа не подкрепя сирийската му операция, затова се очертават доста трудни преговори, коментира ориенталистът Саид Гафуров.

"Турция се сблъска с крайно остра финансова криза. Вината носи в по-голяма степен Евросъюзът, търговската му политика, кредитно-паричната и изобщо външноикономическата (му) политика. Ердоган има голяма нужда от пари.

Ще отбележа, че за него бежанците и Идлиб като цяло - това е огромна черна дупка, където изчезва огромно количество пари, не само бюджетни, но и пари от ислямските фондации. Естествено той е голям майстор на политическия блъф и на политическите пазарлъци. Затова, ако ме попитате на кого бих заложил 10 долара, бих отвърнал - на Ердоган", казва експертът.

Същевременно "Евросъюзът сега е в много остра криза заради Brexit. Английските пари спряха да идват, а никак не му се ще да орязва разходите", допълва Гафуров.

Точно преди примирието в Сирия: Турция обяви, че е убила 21 сирийски войници

Турски въоръжени дронове неутрализираха 21 сирийски войници след смъртта на турски войник на 5 март – непосредствено преди сключв...

Докато страните се готвят съвместно да патрулират по магистралата М4, над региона все още прелитат турски дронове.Тази седмица военните от Русия и Турция предстои да разработят в Анкара правила за осигуряване на безопасна зона покрай стратегическото шосе. Според експерти, без да се прочисти изцяло от терористи Южен Идлиб, патрулирането в зоната ще е рисковано занимание.

Преди да започне съвместното патрулиране, в региона бе прехвърлен още един батальон руска военна полиция - около 300 души с 30 единици бойна техника. Подразделението се разположи в бивши бази на групировката на САЩ.

"В патрулите участват обикновено по четири бронирани коли от Русия и от Турция - уточнява военният историк Дмитрий Болтенков. - Колоните се придружават по цялото трасе от руски дронове и бойни хеликоптери. Те проучват маршрута, търсейки засади и мини, и с присъствието си отправят сигнал, че една атака срещу колоната няма да е най-добрата идея."

Путин и Ердоган се разбраха за ситуацията в Идлиб (ВИДЕО)

Турция и Русия постигнаха споразумение за напрежението в сирийската провинция Идлиб. Това съобщиха световните агенции. Припомняме, че ...

Този вид патрули срещнаха в началото силна съпротива от местното население. По турските коли бяха хвърляни камъни и бутилки със запалителна смес. Атакувани бяха и руските военни. "Сега обаче отношението към руската военна полиция там е далеч по-дружелюбно", казва Болтенков.

Патрулите по магистрала М4 ще се движат из територии, враждебни към сирийското правителство и руската армия. Различни отсечки от трасето са под контрола било на протурски въоръжени бойци, било на терористичната групировка "Джебхат ан Нусра". Петкилометровата зона за сигурност се очаква да защити колоните от нападения с противотанкови управляеми ракети.

Към момента продължава патрулирането на руските части от военната полиция по маршрутите в провинция Алепо и в провинция Хасеке.

Съобщава се също, че армейската авиация е извършила въздушно патрулиране по следните маршрути: летище Метрас — Ханик-Фаукани — Айн Иса — Мазарат — Бир Хамид — летище Квайрес — авиобаза Метрас.

По-рано беше съобщено, че военните от Централен военен окръг на Русия са доставили хуманитарна помощ в сирийското населено място Амирия, предградие на Алепо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ше хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com