Путин и Ердоган се разбраха за ситуацията в Идлиб (ВИДЕО)

11306
Путин и Ердоган се разбраха за ситуацията в Идлиб (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция и Русия постигнаха споразумение за напрежението в сирийската провинция Идлиб. Това съобщиха световните агенции.

Припомняме, че срещата идва на фона на нарастващото напрежение в северната част на Сирия, където подкрепеният от Русия режим на Башар ал Асад е насочен срещу цивилни и турски войници. Това от своя страна създава перспектива за пряк сблъсък между руските и турските сили 

(А как всичко това се отрази на Европа по отношение на миграцията, четете в този материал.)

Какво каза Путин?

„Тесните лични взаимоотношения между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволяват да намерим общи подходи за решаване на международните проблеми“, заяви стопанинът на Кремъл, цитиран от ТАСС. Той допълни, че преговорите по Сирия са завършили в позитивна посока. Русия и Турция са намерили приемливи решения на проблема в сирийския Идлиб, коментира още Путин. „Русия и Турция договориха документ за съвместно урегулиране на ситуацията в Сирия“, каза руският президент.

Споразумението на руско-турската среща на върха в Москва трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия, очаква още лидерът на Русия. „Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, допълни руският президент. 

Какво заяви Ердоган?

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган съобщи след края на преговорите, че от 00:00 часа на 6 март в сирийската провинция Идлиб влиза в сила примие.

Цитиран от Анадолската агенция, Ердоган подчерта, че цялата отговорност за нарушението на договорките за сирийската провинция е на силите на Башар Асад. Според турския лидер именно агресивните действия на правителствената армия са дестабилизирали ситуацията в региона. 

Ердоган коментира също, че Турция е предприела активни действия за предотвратяване на агресията на силите на Асад в Идлибската зона на деескалация.

Срещата между Владимир Путин и Реджеп Ердоган започна в 14:06 часа московско време. Лидерите планираха срещата да е на четири очи. 

Преди началото на преговорите руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на турския си колега за смъртта на турските военни в Сирия. Путин добави, че "гибелта на хора винаги е голяма трагедия. За съжаление, никой, в това число и сирийски военнослужещи, не знаеха за тяхното местонахождение". По думите му за "това време и сирийската армия е претърпяла загуби".

Руският президент заяви още за необходимостта да се обсъди ситуацията, за да не се повтаря нищо подобно и руско-турските отношения да не се разрушат. Ердоган изрази увереност, че резултатите от срещата ще облекчат ситуацията в Идлиб.

Преди отпътуването си, на журналистически въпрос дали Русия е направила някакви нови предложения за Идлиб в навечерието на преговорите в Москва, Ердоган отговори, че въпросът за инициативите на този етап не е актуален.

"Да изчакаме визитата, след нея задължително ще има съвместна пресконференция. Освен това, ще общуваме с журналистите, които ни придружават“, каза турският лидер, цитиран от Анадолската агенция. Помолен да коментира думите на специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри за готовността на Вашингтон да предостави оръжие и боеприпаси на турската армия, Ердоган потвърди, че лично е помолил за това президента Доналд Тръмп.

Ердоган добави, че за 5 март не е планиран разговор със стопанина на Белия дом Доналд Тръмп.

Разговорите между двамата лидери в тесен и разширен състав в Кремъл продължиха 5 часа и 40 минути.

Коментарът на Башар Асад

Ердоган преди срещата с Путин: Очаквам незабавно прекратяване на огъня

Днешните преговори в Москва трябва да доведат до незабавното прекратяване на огъня в Сирия. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тай...

Сирийските власти са готови да предложат амнистия на представителите на опозицията, с изключение на командирите на терористите и участниците в масови убийства. Това съобщи междувременно президентът на Сирия Башар Асад в интервю пред руския телевизионен канал „Россия 24“.

Освен това държавният глава заяви, че редица чуждестранни компании са намерили начини да осъществяват инвестиции в близкоизточната страна в обход на западните санкции.

„Напоследък някои големи световни компании започнаха да идват в Сирия по различни обходни пътища. Това им позволява да избягват санкциите. По този начин стана възможно да работят в Сирия, а не да попадат под санкции. Разбира се, не можем да говорим по какви начини се случва това. Но виждаме как започнаха да текат инвестиции от чужбина“, коментира още сирийският президент.

Реакцията на Вашингтон

В Сирия Путин държи Турция в ръцете си

Докато светът се е вторачил в коронавируса, във войната в Сирия се очертава нова трагедия. Конфликтът трае вече девет години, но никога...

"Турция съвсем легитимно се възползва от правото си на самозащита в сирийската провинция Идлиб. САЩ разглеждат всички варианти за подкрепа на Анкара по този въпрос", заяви в четвъртък държавният секретар Майк Помпео. Той подчерта, че атаките на Руските въздушно-космически сили (ВКС), силите на на Башар Асад и проиранските формирования нанасят щети на хиляди сирийски цивилни.

Държавният секретар на САЩ призова Русия да се върне към изпълнението на задълженията си по споразуменията от Сочи от 2018 г., както и да осигури примирие в Идлиб, отбелязва още агенция "Фокус".

Освен това Помпео заяви, че в момента Вашингтон обмисля редица искания, които Анкара е адресирала до американската страна.

Срещата Путин-Ердоган: Какво ще стане?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com