Висши израелски офицери са уволнени заради смъртоносния удар по конвой с помощи

1922
Висши израелски офицери са уволнени заради смъртоносния удар по конвой с помощи
Снимка: Getty Images

Двама висши офицери ще бъдат уволнени, а няколко други високопоставени командири от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) - официално порицани, за участието им в смъртоносния удар с дрон срещу група хуманитарни работници от организацията Световна централна кухня (World Central Kitchen).

Фаталното нападение стана в централната част на Ивицата Газа по-рано тази седмица: Удар в Газа уби служители на международна благотворителна организация (ВИДЕО).

Сред убитите 7 служители има граждани на Австралия, Полша и Великобритания, хора с двойно гражданство на САЩ и Канада, както и местни палестински служители. Всичко това разпали остри дипломатически скандали, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че израелските сили "по невнимание" убили хуманитарните работници.

Още: Полша търси обяснения от Израел след смъртта на полски хуманитарен работник

Офицерите мислели, че там има лице от "Хамас"

Разследването на инцидента беше извършено от Механизма за оценка на фактите на Генералния щаб - независим военен орган, отговорен за разследването на необичайни инциденти в хода на войната.

Проучването установи, че ударът е бил нареден срещу конвой от превозни средства на Световната централна кухня (WCK), след като офицерите са заподозрели, че в тях се намира въоръжен представител на "Хамас". Имало е обаче ниска степен на увереност, така че атаката е била в разрез с армейските разпоредби, пише The Times of Israel.

Още: Война Иран - Израел? Техеран с важни детайли как точно ще отвърне на ударите в Дамаск

Според разследването офицерите не са идентифицирали превозните средства като принадлежащи на WCK, когато е бил нареден ударът.

Двама отстранени, няколко порицани

Началникът на щаба на ЦАХАЛ генерал-лейтенант Херци Халеви нареди отстраняването на полковник (в оставка) Ночи Мендел - началник на щаба на пехотната бригада Нахал в хода на войната, и офицера по координация на огневите сили на бригадата, който има чин майор. Те двамата са наредили атаката.

Освен това Халеви порица командира на Южното командване генерал-майор Ярон Финкелман за "цялостната му отговорност за инцидента", както и командира на 162-ра дивизия бригаден генерал Ицик Коен и командира на бригада Нахал полковник Яир Зукерман.

Снимка: Getty Images

Още: "Приключете с това бързо": Тръмп с предпазлив коментар за действията на Израел в Газа

Големият провал

Според разследването инцидентът е започнал около 22:00 ч. в понеделник, като корабът, превозващ около 300 тона помощ за WCK, е бил разтоварен на импровизиран кей в централната част на Ивицата Газа. Малко по-късно конвой от камиони, превозващи помощта, започнал да се движи към склад, където трябвало да се съхраняват доставките.

Проверката на ЦАХАЛ установи, че войниците са идентифицирали въоръжен мъж, който се е качил на покрива на един от камионите и е открил огън. Конвоят продължил по уговорения маршрут и спрял при склада, където според военните е слязъл стрелецът. В този момент командирът на дивизията на ЦАХАЛ в района се е опитал да се свърже с WCK, но служителят по сигурността на благотворителната организация в Европа не е могъл да се свърже с екипа на място.

Още: „И остават още 40 дена от съществуването на Израел“: Проф. Владимир Чуков за ескалацията с Иран

След като камионите с помощи и ескортиращите ги пикапи пристигнали в "Хангар А", дрон на израелските ВВС забелязал 15-20 лица извън склада, като поне двама от тях били идентифицирани като въоръжени. Един от офицерите на ЦАХАЛ стигнал до заключението, че това са дейци на "Хамас", но командирът на дивизията му наредил да не ги удря поради близостта им до конвоя с помощи.

Около 23:00 ч. пикапите започнали да се отдалечават от склада, след като помощите били разтоварени. Едно от превозните средства потеглило на север към "Хангар Б", където били забелязани няколко въоръжени мъже, влизащи в склада.

Още: Заради войната на Израел в Ивицата Газа: Загинали са стотици хуманитарни работници

Точно преди другите три пикапа да започнат да се движат към брега, един от командирите погрешно е сметнал, че терорист на "Хамас" е влязъл в една от ескортиращите коли. Няма доказателства, че заподозреният е бил въоръжен, а кадрите от дрон, прегледани като част от проверката, показват, че той държи чанта, а не пистолет.

Още: "Иран от години действа срещу Израел": Нетаняху обясни защо удариха посолството в Дамаск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Стана ясно условието на Хамас, при което ще приемат предложението за примирие с Израел

"Хамас" отговори на предложението за прекратяване на огъня с Израел

"Първо го неутрализираха и после го биха": Атака с пистолет в Истанбул завърши зле за нападателя (ВИДЕО)

Израел порази ключов обект на "Хизбула" дълбоко в Ливан (ВИДЕО)

Проблеми между Русия и Иран - спряха новата сделка за "всеобхватно сътрудничество"

След силна турболенция в сингапурски самолет: Предлагат обезщетения на пострадалите пътници

Стрелба на границата между Южна и Северна Корея

Израел разпространи кадри от освобождаването на четирима заложници в Газа (ВИДЕО)

Земетресение стресна Анкара

В търсене на мир: Поредно посещение на Антъни Блинкен в Близкия изток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com