Войната в Израел: Над 6000 бомби са изстреляни по Ивицата Газа (ВИДЕО)

7033
Войната в Израел: Над 6000 бомби са изстреляни по Ивицата Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел продължава с масираните въздушни удари срещу Газа. Нападенията идват в отговор на смъртоносната атака на Хамас в събота, довела по последни данни до смъртта на над 1300 души. В понеделник израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани да унищожи организацията.

Бойните действия

Израелските военни бомбардираха жилищна сграда в гъсто населения бежански лагер Джабалия в северната част на Газа. Според данни от Палестина, при удара са загинали най-малко 45 души, а стотици са били ранени.

Още: Разтърсващи истории от атаката на Хамас: Те са срещу мен, простреляха ми краката! (СНИМКИ и ВИДЕО)

Продължават мащабните бомбардировки в цялата ивица. По данни на Тел Авив само за шест дни израелските военновъздушни сили са хвърлили 6000 бомби.

Израел е нанесъл въздушни удари и по двете основни летища в Сирия - Дамаск и Алепо, съобщи сирийската държавна телевизия. "Израелската агресия е насочена срещу летищата в Дамаск и Алепо", предаде тя. Проправителственото радио Sham FM информира, че сирийската противовъздушна отбрана се е задействала. По-късно сирийските държавни медии, позовавайки се на военен източник, съобщиха, че "едновременните" удари по летищата в Алепо и Дамаск са "повредили пистите и на двете летища, правейки ги неизползваеми".

Нанесен е бил и удар по елитно подразделение на "Хамас", чиито бойци ръководеха атаката срещу Израел на 7 октомври, съобщи Jerusalem Post. Убит е високопоставен военен. През нощта изтребители на Израелските сили за отбрана нанесоха серия от въздушни удари в Ивицата Газа, като основният фокус беше върху елитното бойно подразделение на "Хамас", известно като Nokhba, гласи информацията. Тези въздушни удари на израелските военни бяха насочени конкретно към различни оперативни центрове, от които "Хамас" координираше терористичното нахлуване на израелска територия. Освен това израелските сили съобщиха за успешното ликвидиране на Мохамед Абу Шамала, високопоставен служител във военноморските сили на "Хамас".

Още: Израел е поставен на карта, ако Иран натисне копчето на Хисбула. Говори Стефан Тафров

Хамас също отговориха с ракетни обстрели. По данни на израелските медии - най-малко петима души са били ранени в Сдерот при ракетно нападение от страна на "Хамас" на 12 октомври. Двама от тях са в тежко състояние. По-рано въоръженото крило на "Хамас" пое отговорност за удар по южния град, като заговори за 50 изстреляни ракети. Той се намира на по-малко от 5 км от Ивицата Газа - крайбрежния анклав, контролиран от групировката. Сдерот бе и един от първите градове, в които "Хамас" нахлу на 7 октомври, уби цивилни и взе заложници. Освен това "Хамас" са атакували и град Бейт Шемеш - на 30 км западно от Йерусалим. Ракети е имало отново и към Ашкелон.

От терористичната ислямистка групировка "Хамас" показаха как произвеждат ракети от водопроводни тръби. Кадрите демонстрират целия процес от изваждането на тръбите от земята през превръщането им в ракети до изстрелването им по Израел. "Хамас" редовно атакува израелската територия с подобни ракети. В първия ден от нападението в събота, 7 октомври, "Хамас" отново използва стотици такива ракети по цели в Израел.

Днес началникът на генералния щаб на израелските отбранителни сили Херци Халеви призна, че армията не е успяла да предотврати съботното проникване на бойци от Хамас и последвалото клане. Това се случи в първото му публично изявление от началото на войната, разразила се в Израел, съобщи Times of Israel. "Израелската армия отговаря за сигурността на страната и нейните граждани и в събота сутринта в района, съседен на ивицата Газа, ние се провалихме в тази задача. Ще проучваме, ще разследваме, но сега е време за война,“ каза той.

Още: Президентът на Палестина: Не приемам убийствата на цивилни и от двете страни

На фона на признанието дойде и информацията, че е имало някои неуточнени индикации вечерта на 6 октомври преди смъртоносната атака на "Хамас" срещу Южен Израел. За това признаха от израелските отбранителни сили ЦАХАЛ. Висши израелски офицери от разузнаването са обсъждали тези "знаци" в петък вечерта и са решили да продължат разговора на сутринта. Според говорителя на ЦАХАЛ Даниел Хагари не е имало обаче сериозни предупреждения за онова, което предстои, съобщи The Times of Israel.

Ситуацията в Газа

Днес Израел обяви, че няма да възобнови доставките на електричество, гориво или хуманитарна помощ в Газа, докато Хамас не освободи всички пленници, взети при безпрецедентната атака в събота. Предполага се, че в плен се намират най-малко 100 души.

По-рано от Европейската комисия заявиха, че не могат да осъдят пълната блокада, наложена от Израел на ивицата Газа като "терористичен акт". Ерик Мамер заяви, че е некоректно да се сравняват действията на Израел в този случай с руските атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, тъй като ракетните нападения срещу Израел продължават и страната се отбранява.

Още: Лорер: Възможно е терористичната организация да има клетки из цяла Европа и да се активират

Иранският външен министър, обаче, очаквано обвини Израел, че се стреми към "геноцид", като налага обсада на Ивицата Газа. "Днес продължаването на военните престъпления от страна на Нетаняху и ционистите срещу цивилното население на Газа, обсадата, прекъсването на водоснабдяването и електроснабдяването, както и отказът за влизане на лекарства и храни, създаде условия, при които ционистите се стремят към геноцид на всички хора в Газа", заяви Хосейн Амирабдолахиан.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1300 души, а над 3200 са ранени. От палестинска страна се съобщава за близо 1450 жертви – 1537 от тях в Ивицата Газа и 31 на Западния бряг. Ранените са близо 6800, като 6200 от тях са в Газа. Броят на загиналите включва 500 деца и 267 жени. 

Остава неизвестна и съдбата на най-малко 100 души, отвлечени от Хамас при нападението в събота. На фона на всичко това, снощи стана ясно, че от Хамас са освободили израелка и двете й деца, които са били държани като заложници от палестинската въоръжена групировка в ивицата Газа. „Израелска заселничка и двете й деца бяха освободени, след като бяха задържани по време на сблъсъците“, се казва в изявление на бригадите Езедин ал Касем, въоръженото крило на "Хамас".

Дипломацията

Като се има предвид всичко случващо се през последните дни, конфликтът категорично върви към ескалация и няма каквато и да е надежда за мирно разрешаване на кризата. Нещо повече – не е изключено в кризата да бъдат замесени и още страни. В сраженията нееднократно се включиха бойци на ливанската „Хизбулла“, като принудиха Израел да води бойни действия и на север.

Още: Опасното е, че ръководствата и на "Хамас", и на Израел, са силно радикални: Любомир Кючуков в "Отговорите" (ВИДЕО)

Потенциална намеса на подкрепяната от Техеран ливанска шиитска милиция "Хизбула" и несигурността относно ролята, която играе самият Иран, са рискови фактори, които биха могли да тласнат безпрецедентния конфликт между Израел и "Хамас" в по-широка регионална война, казват анализатори. Засега няма индикации за предстояща офанзива на "Хизбула" срещу Израел, въпреки нарастващото напрежение по границата. Иран, поне официално, настоя, че не е замесен в нападението на палестинската въоръжена група срещу Израел. А някои съседни арабски страни, които се стремят да подобрят отношенията си с Израел, виждат шанс да играят ролята на посредник.

Още: Клането на "Хамас" проваля плановете на Байдън за Близкия изток

Членовете на т.нар. иранска "Ос на съпротивата" пък определиха границите, отвъд които биха се намесили във войната в Израел, подпалена от "Хамас" на 7 октомври. Опасността за израелците идва от цели 5 фронта, твърди Le Beck International - базирана в Близкия изток консултантска компания за сигурност и управление на риска.

Същевременно втори американски самолетоносач се насочва към Средиземно море за "отдавна планирано разполагане", обяви Белият дом, на фона на очакваната израелска наземна офанзива в Ивицата Газа. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че самолетоносачът USS Дуайт Д. Айзенхауер и неговата ударна група ще започнат да се разгръщат през следващата седмица и ще преминат през Атлантическия океан по пътя си към Средиземно море. Понастоящем не е планиран за разполагане в източното Средиземноморие, където САЩ разположиха самолетоносача USS Gerald R. Ford в демонстрация на възпиране срещу допълнителни страни, присъединяващи се към конфликта в окупираните палестински територии и Израел.

Още: Експерт заговори за възраждане на джихада: "Хизбула" може да продължи да играе ролята на "застрахователна полица"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия