Започва последният кръг преговори за Сирия в Астана

1945
Започва последният кръг преговори за Сирия в Астана
Снимка: Getty Images/Guliver

Последният етап от петия кръг на мирните преговори за Сирия започва днес (5 юли) в Астана. Предварителни консултации във вторник (4 юли) продължиха повече от 12 часа, информира БГНЕС.

След поредица от двустранни срещи, на 5 юли участниците ще се съберат по време на пленарната сесия и е планирано да бъде приет документ, отнасящ до контрола по границите и зоните на деескалация. Делегацията е водена от специалния пратеник на руския президент по сирийските въпрос Александър Лаврентиев, турският заместник-министър на външните работи Седат Онал и иранският заместник-министър на външните работи Хосеин Ансари.

„Ислямска държава“ се оттегли от Алепо

Групировката „Ислямска държава“ вече няма свое присъствие в сирийската провинция Алепо, след като нейните бойци се изтеглих...

В столицата на Казахстан са и специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, съветникът на йорданския външен министър Науаф Уасфи Тел и помощникът на държавния секретар на САЩ за близкоизточните въпроси Стюарт Джоунс. Сирийското правителство ще представлява постоянният представител в ООН Башар Джафари.

Лаврентиев характеризира последните срещи като "доста сложни работни консултации". "Срещнахме се и с двете сирийски делегации и представители от Турция, Иран, Съединените щати, и Йордания. Трябва да се отбележи позитивната нагласа за работа и желанието за постигане на компромисно решение", каза той.

Трудностите при определяне на зоните на деескалация остават, както и въпросът за контрола над страната между гарантите за примирието - Русия, Турция и Иран. Мониторинг на третата страна все още не е осигурен.

След подписването на документа, прилагането му "на място", особено в контекста на разполагането на сили в зоните за сигурност, може да отнеме 2-3 седмици. Според ръководителя на руската делегация, друг е въпросът за създаването на съвместен координационен център.

Москва предупреждава за възможни инсценировки на химически атаки в Сирия

Според руското Министерство на външните работи не е изключено да бъдат осъществени инсценировки на химически атаки в Сирия и по-конкрет...

"В същото време един много важен момент е едновременното желание на всички страни от гарантите за създаване на съвместен център за координация за спазването на сигурността в областите на деескалация“, каза той и допълни, че редица други документи са в процес на разработка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com