Защо Израел ще продължи смъртоносния си натиск в Газа (ВИДЕО, 18+)

8550
Защо Израел ще продължи смъртоносния си натиск в Газа (ВИДЕО, 18+)
Снимка: Getty Images

През изминалата седмица и от страна на Израел, и от страна на Газа дойдоха драматични новини, изказвания и видеоклипове.

Седмицата започна с пускането на няколко видеоклипа (18+) от израелската армия на палестинци, съблечени по бельо, които маршируват из градски руини. Израел обаче пренебрегна последвалия палестински протест. Израел твърдо твърди, че мъжете са бойци на "Хамас" и че предполагаемото им масово предаване означава, че краят на палестинската групировка е близо, въпреки че много палестинци и независими наблюдатели настояват, че мъжете са цивилни и са били третирани против законите на войната, като са били публично унижени.

Снимка: Getty Images

От своя страна "Хамас" се придържа към обичайната си практика да прокарва каузата си чрез клипове, които са умело редактирани, за да засилят желания ефект, и да потвърдят своите "постоянни и многобройни успехи срещу израелските нашественици", показващи най-вече удари срещу бронирани превозни средства. Тогава дойде новината, която смая Израел и постави голяма въпросителна върху официалната му позиция, че "Хамас" е на ръба на колапса. Първо, девет войници бяха убити при една операция в квартал Шуджая в град Газа във вторник. Този шок беше последван от друг в петък, като израелската армия призна, че е убила трима израелски пленници, като ги е сбъркала с врагове.

Още: Убитите по погрешка израелски заложници са развявали бял флаг

Какво се случва в Газа?

И така, какво наистина се случва в Газа? Нищо, което не можеше да се предвиди преди седмици: Войната навлезе в трудна, непредсказуема и кървава фаза на пълномащабни градски сражения, където печалбите са малки и бавни, а загубите могат да бъдат огромни.

Снимка: Getty Images

Известно е, че битката в тесни улици на стари градове е един от най-трудните начини за водене на война. Класическата военна теория изисква защитените градове да бъдат обкръжени и блокирани от единици, които са достатъчно силни, за да попречат на защитниците да реагират, докато основната сила продължава да напредва и да превзема територия. Но битката в Газа не е за завладяване на полета и плажове – прокламираната цел на Израел е да унищожи Хамас. За да направи това, първата стъпка е да контролира земята, където действа врагът: градовете.

Още: Франция се обяви за "незабавно и трайно" примирие в Газа

Войната и развитието на технологиите

Много аспекти на бойното майсторство са толкова древни, колкото и човешкото желание да води войни: атакувай и завладявай срещу защита и оставай свободен. Но начините за постигане на тези цели се променят с развитието на технологията. В предишни времена градовете са се нуждаели от здрави стени, за да се защитават, но през последните 100 години оръжията напреднаха с бързи темпове, променяйки цялата тактика. Успешната съпротива срещу вражески атаки вече не зависи от огромни, скъпи статични бастиони. В наши дни малки, но мощни преносими оръжия, чиято разрушителна сила е изключително непропорционална на техния размер, като противотанкови ракетни установки, гранатомети, малки минохвъргачки, автомати и много други, позволяват на защитниците да превърнат всяка къща и всяка улица в надеждна отбранителна позиция.

Още: Притиснат ли е Хамас до стената?

Снимка: Getty Images

Градската война

От 40-те години на миналия век до днес почти всички опити за завладяване на градове, държани от решителни защитници, завършват с неуспех. Няколкото победи, постигнати от нападателите, бяха толкова скъпи, че често прекратяваха офанзивните способности на онези армии, които нахлуваха в градовете.

По свой собствен начин Сталинград, Варшава, Берлин, Диен Биен Фу, Вуковар, Сараево, Грозни и Фалуджа – някои успешно защитени, други в крайна сметка се поддадоха на атаки – всички те потвърдиха военната мъдрост, че градската война трябва да се избягва, когато това е възможно.

Израел не можа да избегне градската война в Газа. За да има шанс да унищожи "Хамас", трябва да му откаже оперативната му територия, трите най-големи градски агломерации в ивицата: Газа Сити, Хан Юнис и Рафах.

В първата фаза на своята сухопътна операция израелската армия напредна през открита земя, през земеделски земи и села, които не се поддават на изграждане на голяма отбрана, а само на тормозещи атаки, за да забавят и разбият нашествениците. "Хамас" действаше по класически партизански начин, предприемайки няколко удара и бягане, без да губи никакви усилия да спре израелците. Втората фаза започна с израелските сили, които достигнаха предградията, първо на град Газа и след това, след изтичане на временното прекратяване на огъня, на Хан Юнис. Стъпвайки бавно и внимателно в очакване на концентриран отговор на "Хамас", израелските военни завършиха обкръжението на тези две градски зони.

Още: Прокудени, бедстващи, безпомощни. Палестинците в Газа са в ужасяваща ситуация

Снимка: Getty Images

Би било наивно да се предположи, че израелските генерали са се надявали, че като изолират двете най-големи застроени зони в ивицата Газа, те сериозно ще навредят на способността на бригадите "Касам" (въоръженото крило на "Хамас"), да отвърнат на удара.

Обкръжаването на двата градски центъра

Реално обкръжението на двата градски центъра не е класическо, при което войските в рамките на блокадата не могат да бъдат подсилени, нито да получат никакви доставки. "Хамас" все още разполага с неизвестна, но вероятно значителна част от тунелната си мрежа, която е непокътната и може да влиза и излиза през нея. Те имат известни трудности в това, но бойците на "Хамас" определено не са блокирани

Осъзнавайки заплахата, която представляват тунелите, но също така и сериозната опасност от поемане на битката в тях, Израел опита няколко подхода. Той е унищожил толкова входове на тунели, колкото е открил, най-вече в зоните под негов контрол, но много други, които остават, поддържат опасността сериозна. След няколко опита за изпращане на войски под земята, които завършиха зле, като войските паднаха жертва на мините на "Хамас", висшето командване изостави този подход. Тогава се съобщи, че обмисля идеята за пълнене на тунели с морска вода, твърдейки, че пробното наводняване е било успешно, но все още не е решило да организира пълномащабна операция по наводняване.

Снимка: Getty Images

Какво да очакваме?

Още: "Аз съм мъртва отвътре": бруталните посегателства на Хамас

Израелските действия на място тази седмица силно подсказват, че ръководството на израелската армия осъзнава, че единственият начин за постигане на обявената от него цел за унищожаване на "Хамас" е чрез превземане, задържане и контролиране на територията в обкръжените в момента центрове на град Газа и Хан Юнис.

Това само по себе си не би гарантирало победа, но би могло да създаде условия за притискане на бойците на "Хамас" в тунели, след което израелските сили биха могли да блокират и унищожат всички входове. Борбата на "Хамас" вероятно ще отнеме седмици на тежка градска война с много повече случаи на огромни загуби - и от двете страни.

Колкото повече израелски войници бъдат убити във вътрешните градове на Газа, без все още да могат да претендират за унищожаването на "Хамас", толкова повече ще отслабне подкрепата за продължаване на военната операция. В даден момент призивите от страна на Израел за спиране на войната може да станат по-силни от онези, които я насърчават да продължи.

Автор: Zoran Kusovac, Al Jazeera

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com