Борисов и Заев почетоха Гоце Делчев в Скопие (ВИДЕО)

3219
Борисов и Заев почетоха Гоце Делчев в Скопие (ВИДЕО)
Снимка: Facebook Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов и македонският му домакин Зоран Заев положиха венци пред саркофага на Гоце Делчев, намиращ се в църквата „Свети Спас” в Скопие.

Със символичния жест на практика започна прилагането на подписания вчера двустранен Договор за добросъседство и приятелство между Република България и Република Македония, според един от чиито членове трябва да се извършват чествания на „общи исторически събития и източници”, прeдаде БГНЕС.

Каракачанов: Борисов беше прав, че подписването на Договора се дължи на куража на Заев

"Премиерът Борисов беше изключително прав като каза, че подписването на Договора (Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудниче...

Храмът „Свети Спас” добива през XIX век днешния си вид. През 1825 г. е довършен иконостасът, дело на майсторите Петър Филипов и Макрий Негриев, а през 1867 г. са изписани част от престолните икони. Сред стилизираната растителност на иконостаса, майсторите издълбават свои автопортрети и под тях има надпис. В 1854 година Дичо Зограф изписва много от иконите в църквата.

В каменен саркофаг в двора на „Свети Спас” се намират тленните останки на българския революционер Гоце Делчев (1872-1903), подарени от българската комунистическа власт на Югославия през 1946 г. Всъщност на саркофага не пише нищо друго, освен името на човека, чиито тленни останки се намират там, и годините, през които е живял.

Георги Николов Делчев или Гоце Делчев е роден на 23 януари 1872 г. в семейството на Никола и Султана Делчеви в град Кукуш.

На 4 май 1903 г. на път за връх Али ботуш, за да участва в конгреса на Серския революционен окръг, Гоце Делчев и малката му чета са обградени от аскера край село Баница, Серско.

България и Македония подписаха Договора за добросъседство (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество...

Интересното е, че потерята се води от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев от Военното училище в София. В завързалото се ожесточено сражение Гоце загива със смъртта на героите.

През Междусъюзническата война 1913 г. с. Баница и гр. Кукуш са опожарени от гръцките войски. През Първата световна война 1915-1918 г. костите на Гоце Делчев са пренесени в България от неговия съмишленик, войводата Михаил Чаков и се съхраняват в дома му. След това се пренесени тържествено в канцеларията на „Илинденската организация“, където се съхраняват в урна до 1946 г..

През Втората световна война, когато българската армия отново завзема Вардарска и Егейска Македония, на 3 май 1943 г., върху общ гроб в покрайнините на село Баница, видни общественици, заедно със сестрите на Гоце - Ружа, Велика и Елена и техните потомци, поставят мраморна плоча с надпис: "В памет на падналите бойци в с. Баница на 4 май 1903 г. за обединението на Македония към майката родина България и за вечен спомен на поколенията: Гоце Делчев от гр. Кукуш, апостол и войвода; Димитър Гущанов от с. Крушово-войвода. Стефан духов от с. Търлис-четник; Стоян Захариев от с. Баница-революционер; Димитър Палянков от с. Броди-революционер. Заветът им бе - Свобода или смърт!”.

След 9 септември 1944 г. управляващата България БКП извършва под диктата на Коминтерна един срамен акт на преклонение пред великодържавните мераци на Белград. Покрай унизителната т. нар. Културна автономия на пиринска Македония, София предава костите на един от най-големите български герои на Македония на Скопие. Тленните останки на Гоце Делчев са препогребани в каменен саркофаг в църквата "Свети Спас" в Скопие, където се намират и днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com