ЕС е готов да наложи санкции на македонски политици

1084
ЕС е готов да наложи санкции на македонски политици

ЕС е готов да наложи санкции на македонски политици, които възпрепятстват решаването на политическата криза в страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от ЕС, пожелал анонимност.

"Ние сме изключително загрижени за късогледството на сегашното правителство. ЕС е готов да разгледа възможността за налагане на санкции срещу политици, които пречат на решаването на кризата в Македония и движат страната към международна изолация”, заяви европейският източник, цитиран от БГНЕС.

Според него, за да продължат преговорите с ЕС, македонският президент Георге Иванов трябва да отмени решението си за амнистия на участниците в скандала с подслушванията.

Европейската комисия потвърди, че срещата на четиримата лидери на най-големите партии в Македония е отложена. Тя трябваше да се състои утре във Виена, предаде македонската телевизия Телма. Мая Коцианчич, говорител на Комисията, потвърди информацията и изрази съжаление за отлагането на срещата.

Отмениха виенската среща за Македония

Лидерската среща във Виена няма да се състои, лидерът на опозиционната СДСМ Зоран Заев поиска отлагане на изборите Тя бе свикана от ЕС...

„Изразяваме съжаление за това, че не може да се състои срещата на лидерите, която беше насрочена за 22 април във Виена”, заяви Коцианчич. По думите ѝ, неуспехът на договора за преодоляване на политическата криза ще има сериозни последствия върху страната.

„Дълбоко съжаляваме за всяка ретроградна крачка от страна на Скопие, която би отдалечила страната от европейската интеграция”, добави Коцианчич.

В същото време президентът на Македония Георге Иванов заяви, че няма да оттегли решението за амнистия на 56 политици, срещу които се водят дела, предаде Voice of America в програмата си за Македония.

В съобщение, разпространено до медиите, Иванов е заявил, че води консултации с юристи за намиране на решение, съгласно законите и конституцията, и призовава политическите лидери да се включат в този процес. Иванов е изтъкнал още, че всеки има право да протестира и да изразява недоволството си, но това не трябва да се нарушава обществения ред. Призивът на Иванов идва непосредствено преди организирането на два масови протеста, които трябва да се състоят днес в Скопие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани