ЕС обяви санкции срещу Косово - застрашено е членството в международни институции

2529
ЕС обяви санкции срещу Косово - застрашено е членството в международни институции
Снимка: Getty Images

Косово вече е подложена на санкции от страна на Европейския съюз. Говорителят на ЕС Петер Стано заяви, че блокът, в съгласие с 27-те държави членки, е решил да предприеме наказателни мерки срещу Прищина поради отказа на премиера Албин Курти да сътрудничи за намаляване на напрежението със Сърбия.

"Ситуацията вчера доказа, че няма деескалация, тази извънредна ситуация трябва да отмине. Курти досега не е предприел стъпки и действия за деескалация. Той предложи 5 точки, но не разглежда основните елементи, които очакваме от него да разгледа спешно", заяви Стано на пресконференция, цитиран от БГНЕС.

Еди Рама: Регионът не е само на Косово и Сърбия, той е и наш

Албанският премиер Еди Рама реагира на коментарите за Косово, откакто изпрати на Франция и Германия своето проектопредложение за формир...

Говорителят каза, че наказателните мерки се въвеждат с незабавен ефект.

Не бяха обявени конкретните мерки. Очаква се една от първите стъпки на санкциите да бъде преразглеждането на помощта, която идва от програмите в предприсъединителния период към ЕС - мярка, която е изцяло в рамките на Охридското споразумение, постигнато на 18 март между Косово и Сърбия.

Успокояване на ситуацията в северната част на Косово, провеждане на нови местни избори и връщане към диалога за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград са трите общи искания на международната общност за излизане от кризата.

Междувременно албанският премиер Еди Рама отмени планираната си среща с косовския министър-председател Албин Курти в сряда, като посочи предстоящите мерки за една от причините.

Александър Вучич: Всички сърби в Северно Косово приемат Сърбия за своя страна, а не Косово

„Всички сърби в Северно Косово приемат Сърбия за своя страна, а не Косово. Това е реалността“. Това заяви президентът на Съ...

Миналата седмица източник от трета страна на високо равнище каза пред Euractiv, че ЕС и САЩ подготвят редица санкции срещу Косово. Мерките, споменати във вътрешна дипломатическа нота, предоставена от източника, включват замразяване на средства, спиране на процеса на либерализиране на визовия режим и на процесите на членство в международни институции. Освен това съюзниците на Косово ще заемат пасивна позиция по отношение на кампанията на Сърбия за реорганизация на международното военно присъствие и сериозно намаляване на контингента на САЩ.

Бяха споменати и индивидуални санкции срещу косовски лидери и високопоставени служители, но се разбра, че те ще бъдат използвани в най-лошия случай, тъй като евентуалните наказателни мерки ще бъдат въвеждани поетапно. Втори дипломатически източник заяви пред изданието, че знае за разпространението на документ, в който се определят възможните санкции, и макар да не може да каже дали той е официално подписан, това наистина са били мерките, които са обсъждани от миналата събота.

Напрежението между Косово и Сърбия продължава, като вчера пак имаше сблъсъци между косовската полиция и етнически сърби - заради ареста на сръбски гражданин в Митровица.

Сблъсъците в Косово първоначално избухнаха, след като в няколко града бяха избрани албански кметове, но при много ниска избирателна активност. Етническите сърби в тези части на Косово не ги припознаха и поискаха смяната им, като блокираха входовете на общините дни наред и не позволяваха на кметовете да отидат на работа. Сръбската армия бе приведена в най-висока бойна готовност заради последвалите сблъсъци, а САЩ и ЕС опитаха да окажат натиск над Прищина да свали напрежението. Албин Курти обаче разкритикува позициите на Вашингтон и Брюксел.

ОЩЕ: Ще има ли нова война в Косово след порция жестоко насилие? (ВИДЕО)

Курти: Не съм получавал ултиматум от международната общност

Не съм получавал ултиматум от международната общност по отношение на ситуацията на север. Това заяви премиерът на Косово Албин Курти. Т...

Рама и Курти трябваше да се срещнат в Гякова в сряда, за да обсъдят редица двустранни споразумения, но в последния момент албанският премиер отмени посещението. Той заяви, че е поискал специална среща с Курти и министрите на външните работи и на отбраната, за да обсъдят ситуацията в северната част на страната, но косовският премиер не се е съгласил на новия формат. В резултат на това и поради "ежечасното влошаване на отношенията на Косово с цялата евроатлантическа общност тази среща не може да се проведе в очаквания формат".

Рама продължи, че след разговор с главния дипломат на ЕС Жозеп Борел действията на Косово са "поставили пръст върху бутона, който ще задейства плана за санкции срещу държавата, която го е създала".

Във вторник радио Evropa Lire (REL) съобщи, че предстоят санкции от страна на ЕС, включително прекратяване на поканите за участие на Косово в събития на високо равнище, двустранни посещения от ЕС и държави членки и др. Други мерки включват прекратяване на заседанията на подкомисиите между Косово и ЕС, създадени въз основа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране. REL отбелязва също, че финансирането от ЕС на няколко проекта по линия на Инвестиционния фонд за Западните Балкани също ще бъде спряно.

Дипломатически източник заяви, че ангажиментът към косовските власти ще се върне към нормални нива, след като Прищина предприеме стъпките, които ЕС очаква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com