ЕС осъди полицейското насилие на протестите в Сърбия

2182
ЕС осъди полицейското насилие на протестите в Сърбия
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз осъди насилието на протестите в Сърбия, пише БГНЕС. 

ЕС иска да се спазват правата

Европейският съюз обяви, че правото на мирни демонстрации в Сърбия трябва да се зачита, но насилието не е решение и че е неприемливо, и отново призова за „правилно разследване на твърденията за изборни нередности“.

„Полицейските действия трябва да бъдат подходящи и основните права трябва да се спазват в рамките на върховенството на закона. ЕС призовава за мир и диалог“, каза Европейският съюз в отговор на въпрос на Гласът на Америка за безредиците на протестите в Белград.

От Брюксел не пожелаха да отговорят на въпроса как коментират обвиненията на властите в Сърбия срещу неназовани западни държави за предизвикване на безредици на протестите след изборите. ОЩЕ: Хиляди протестиращи в Белград щурмуваха парламента, полицията използва сълзотворен газ (ВИДЕА)

Протестите в Сърбия

Протестите в Сърбия започнаха на 24 декември след като хиляди сърби се събраха в центъра на Белград на антиправителствен протест с искане да се анулират последните изборни резултати и да се насрочат нови избори. Протестиращите щурмуваха парламента, а полицията използва сълзотворен газ срещу тях. 

Вчера пък студенти, граждани и представители на опозицията блокираха сградата на сръбското правителство, а организаторите съобщиха, че ще има "и други блокади" в Белград.

Твърдението на сръбската опозиция

На 17-ти декември в Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни избори и избори за местна власт. Опозицията твърди, че президентът Александър Вучич е извършил тежки нарушения по врема на вота и, че резултатите са фалшифицирани. Лидерите на опозицията искат анулиране на вота и провеждане на нови избори. Двама от ръководителите на "Сърбия срещу насилието" са в гладна стачка от една седмица. ОЩЕ: Блокада в Сърбия - протестиращи блокираха входа на правителството в Белград

Отговорът на Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич потвърди обаче малко по-рано днес, че няма да позволи бунт в Сърбия, подобен на "Майдана" в Украйна, както и че няма да има касиране на изборите, а следващите такива ще бъдат чак през 2027 г. ОЩЕ: Сръбски прокурори искат разследване на изборни измами

Президентът на Сърбия Александър Вучич потвърди обаче малко по-рано днес, че няма да позволи бунт в Сърбия, подобен на "Майдана" в Украйна, както и че няма да има касиране на изборите, а следващите такива ще бъдат чак през 2027 г.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/balkani/hiljadi-protestirashti-v-belgrad-shturmuvaha-parlamenta-policijata-izpolzva-sylzotvoren-gaz-videa-news_2125480.html © Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com