Сръбски прокурори искат разследване на изборни измами

2217
Сръбски прокурори искат разследване на изборни измами
Снимка: iStock

Сръбските прокурори казаха в събота, че са поискали от полицията да събере доказателства относно обвиненията в измама по време на последните избори след международно недоволство заради предполагаеми нередности, предаде АФП.

Вълна от критики

Сърбия проведе парламентарни и местни избори на 17 декември, на които партията на президента Александър Вучич заяви, че е осигурила убедителна победа. Но изборите предизвикаха вълна от критики, след като екип от международни наблюдатели, включително представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), осъди поредица от „нередности“, обхващащи „купуване на гласове“ и „гласуване пълнеж на кутията“, предаде БГНЕС.

Още: Косовският президент: Разчитаме на България за членство в ЕС

Протести

Стотици хора протестират всеки ден пред избирателната комисия на Сърбия, няколко опозиционни депутати започнаха гладна стачка с искане за анулиране на резултатите от гласуването, засили се и международно осъждане. Германия определи докладваните обвинения като „неприемливи“ за страна, която се надява да се присъедини към Европейския съюз, САЩ призоваха Белград да обърне внимание на „загрижеността“ на наблюдателите на изборите, а ЕС каза, че „изборният процес в Сърбия изисква осезаемо подобрение и по-нататъшна реформа“.

Евронаблюдател: Никога не съм виждал това, което видях на изборите в Сърбия

Разследване

В събота сръбската прокуратура заяви, че е поискала от полицията да разследва няколко предполагаеми нередности, така че прокурорите да могат да определят дали има достатъчно доказателства за започване на официални дела. Съобщава се за множество случаи на предполагаеми нередности, включително "изборен подкуп" и "купуване на гласове", се казва в изявление на Висшата прокуратура в Белград. „(Ние) приложихме видеозапис на две жени, които говорят за предполагаемо предаване на пари от неизвестно лице, за да гласуват“, се казва в изявлението. Други съобщени нередности включват предполагаеми фалшиви бюлетини, намерени в избирателните урни в столицата Белград, казва се още в съобщението. Партията на един от гладуващите депутати, Мариника Тепич от "Сърбия срещу насилието", която не е яла от понеделник, заяви, че здравето й е "в опасност" и трябва да получава ежедневни инфузии. „Въпреки всичко това тя не се отказва и остава решена да се бори докрай за анулиране на брутално откраднатите избори“, се казва в изявление на Партията на свободата и справедливостта на Тепич. Макар пороя от критики, президентът на Сърбия остана непокорен и тази седмица заяви, че „ще защитим изборната воля на народа и в това няма съмнение“.

Още: Александър Вучич се оплака от чужда намеса в изборите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа