X
 
 

Гръцки острови стачкуват заради мигрантите

1457 0
Гръцки острови стачкуват заради мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver
Представители на властите и служители на трите гръцки острова, на които се намират най-големите мигрантски лагери в страната, организираха стачка в сряда, за да отхвърлят плановете за по-големи съоръжения. Това внася допълнително напрежение в спора им с Атина.

В съвместно изявление местните общини поискаха „без допълнителни съоръжения на Лесбос, Хиос и Самос, ефективно охраняване на морските граници и незабавно и масово (отстраняване)“ на хиляди търсещи убежище от островите, съобщи агенция АНА-МПА.

Гърция прие окончателно ограничаване на правото на стачка

Гръцките депутати приеха нови мерки за осъществяване на изискваните от кредиторите на страната реформи, предаде БГНЕС. Според новите з...

Общинските служби на острова бяха затворени в сряда в знак на протест срещу правителствените планове, съобщиха от офиса на областния управител на Северно Егейско море.

"Това е първа реакция", заяви областният управител Константинос Муцурис на пресконференция в Лесбос.

"Няма план да се справим със ситуацията и мисля, че трябва да реагираме", каза той и добави, че през последния ден близо 500 лица, търсещи убежище, са пристигнали от съседна Турция.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис миналия месец обяви затварянето на трите най-пренаселени лагера на островите Лесбос, Самос и Хиос и замяната им от затворени структури за настаняване.

Трима удавени бежанци край гръцкия остров Фармакониси

Трима души, от които едно дете, се удавиха тази сутрин край гръцкия остров Фармакониси, разположен на 15 км от турското крайбрежие, сле...

Но местните власти казват, че не са били предупредени, че новите лагери ще бъдат разширени, с капацитет от поне 5000 на всеки остров.

Кмет на Лесбос, където има 17 000 души в лагер, построен за обработката на 2800, заплаши да подаде оставка заради проблема.

Лагерът в Хиос е препълнен с близо 6000 души - много от които са се настанили в близките маслинови горички, тъй като съоръжението е било построено само за 1000 души.

Според правителствени данни има над 40 000 търсещи убежище на пет острова, намиращи се близо до Турция - Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос - в допълнение към над 20 000 души в лагери на континенталната част на страната, които са почти пълни или капацитетът им вече е надминат.

Бежанците на гръцките острови са се увеличили със 750%

За първите шест месеца на текущата година на гръцките острови са регистрирани близо 124 хил. бежанци – почти 750 % повече, откол...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители