Гръцки съд: Неонацистката „Златна зора“ е престъпна организация

7379
Гръцки съд: Неонацистката „Златна зора“ е престъпна организация

Гръцки съд реши в сряда, че крайнодясната партия "Златна зора"(ЗЗ) действа като престъпна организация, като произнася значима присъда за виновност след маратонски петгодишен процес, съобщи в. „Катимерини“.

Съдът постанови, че седем от бившите депутати на партията, включително лидерът на партията Никос Михалолиакос, са виновни за ръководене на престъпна организация, докато останалите са виновни за участие в престъпна организация.

Над 8 000 в Гърция скандираха "Затвор за неонацистите от "Златна зора"

Повече от 8 000 души се събраха пред съдебната палата в Гърция по повод присъдите в процеса срещу лидери на неонацистката партия "Златн...

За гарантиране сигурността в района около съдебната зала бяха струпани значителни полицейски сили, от въздуха обстановката се следеше от безпилотен самолет и полицейски хеликоптер.

При обявяването на присъдата избухнаха сбивания в част от антифашистки митинг, в който участват над 15 000 души пред съдебната палата. Малка група хвърляше пиратки, докато полицията реагира със сълзотворен газ и използване на водно оръдие.

68-те обвиняеми в процеса включват 18 бивши депутати от партията, която е основана през 80-те години като неонацистка организация и се превърна в третата по големина партия в Гърция в парламента по време на финансовата криза в страната, продължила десетилетие.

Съдът обедини в едно четири дела: фаталното намушкване на гръцкия рап певец Павлос Фисас, нападения срещу мигранти рибари, нападения срещу леви активисти и дали „Златна зора“ действа като престъпна организация.

Атакуваха офиси на Златна зора в Атина през нощта

Неидентифицирани лица нападнаха офисите на неофашистката партия Златна зора близо до централната жп гара на Атина, съобщиха гръцки меди...

Овации в съдебната зала и на митинга предизвика произнасянето на осъдителна присъда срещу Йоргос Рупакис за убийството на Фисас.

Лидерът на партията Михалолиакос и други 17 бивши членове на парламента са изправени пред поне 10 години затвор, ако бъдат осъдени по обвинения в ръководене или участие в престъпна организация. Десетки други съдени, членове на партии и предполагаеми сътрудници са изправени пред присъди по обвинения, които варират от убийство до лъжесвидетелстване - най-много свързани с поредица от насилствени нападения през 2013 г.

"Златна зора" отрича всякаква пряка връзка с атаките и описва процеса и обвиненията, повдигнати срещу ръководството на партията, като "безпрецедентен заговор", целящ да ограничи нарастването на популярността му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com