Гърците се люлеят между апатията и страха

12297
Гърците се люлеят между апатията и страха
Снимка: Getty Images / Guliver

Несигурността съсипва гърците повече, отколкото икономическите трудности. Постоянните врачувания на тема фалит са ги докарали до пълна апатия. Повечето от тях въобще не обръщат внимание на политиците. Репортаж от Атина.

Пантелис Хацитакис не е паникьор. 38-годишният атинянин е данъчен съветник и от години насам гледа как изтъняват доходите на неговите клиенти. Голяма част от времето си той посвещава на това да ги ободрява и убеждава, че нещата могат да потръгнат. "Мнозина обаче се питат дали ще им остане нещо за ядене, след като си платят данъците. Повечето от хората освен това имат да погасяват и големи заеми. Последните пет години се оказаха съсипващи:

Израелски войници: "Как воювахме в Газа"

При последната си операция в ивицата Газа, израелската армия е прекрачила много "червени линии". Организация на войници-ветерани отпр...

"Хората са уморени. Когато им казват, че страната е пред фалит, те просто не вярват, че може да стане и по-зле от днес", продължава Хацитакис. От пет години насам гърците ежедневно слушат мрачни прогнози за възможен фалит и евентуално връщане на драхмата. "Оттогава насам се ширят и спекулации дали Гърция ще остане в Еврозоната, дали ще е в състояние да обслужва заемите си... Голяма част от населението вече не обръща никакво внимание на тези приказки", казва издателят на списание "Macropolis" Ник Малкуцис.

Изтеглени са 25 милиарда евро в брой

В Гърция няма протести, нито признаци на недоволство от правителството, независимо че министърът на финансите Варуфакис предупреди за опасността от предстоящи трудности с ликвидността. Той заяви, че след две седмици на Гърция могат да й привършат парите. Ник Малкуцис обаче твърди, че сред сънародниците му няма особена паника - хората просто се подготвяли за най-лошото: "Ако човек погледне развитието на паричните преводи от декември насам, когато несигурността беше в апогея си, ще види, че гърците са изтеглили 15 процента повече пари от банковите си сметки. Става дума за сума от 25 милиарда евро - предимно в брой. Хората се страхуват от държавен контрол над капиталите и от евентуално излизане от еврозоната", казва той.

Това поведение противоречи на данните от последните анкети. Повечето гърци смятат за почти невъзможно страната им да напусне еврозоната. Мнозинството от анкетираните гърци иска да запази еврото като валута. "Една част от населението се страхува за своите спестявания и за бъдещето на страната. Друга част смята, че гърците вече са загубили толкова много, че излизането от еврозоната не може да ги засегне още по-болезнено. Някои пък смятат, че политическите коментатори и европейските политици просто прекаляват с песимистичните си прогнози. И затова вече не ги взимат насериозно", казва Ник Малкуцис.

Нови разкрития за катастрофата на ''Джърмънуингс''

Има нови разкрития около катастрофата на "Джърмънуингс" в Алпите. Френската служба за сигурност на полетите /BEA/ публикува днес межди...

Повечето искат край на икономиите и ограниченията

Предупрежденията звучат в ушите на някои гърци като изнудване, смята и рибарят Христос Цакириос от остров Лерос. "От години все слушаме, че сме на ръба на пропастта, че ще фалираме, че няма да има пари в банкоматите и един ден пред банките ще има танкове, за да спират хората да си теглят парите", казва той. Христос Цакириос се е преборил с различни несгоди през последните пет години. Щастлив е, че все още има работа, макар да става все по-трудно да продава улова си. "Много хора вече не купуват риба, защото им е скъпо", казва рибарят. Той подкрепя опитите на правителството да спре по-нататъшни икономии и увеличавания на данъците, които според него са вкарали Гърция в смъртоносна спирала. Той обаче не може да си представи Гърция извън еврозоната, изолирана от останалата част на Европа.

Анализаторът Ник Малкуцис смята, че тази година ще бъде по-опасна за Гърция, отколкото предишните две: "Сега на власт е едно неопитно правителство, което не може да се разбере с кредиторите, а това води до значително неспокойствие. Ако в рамките на две седмици не бъде постигнато единомислие, неплатежоспособността ще стане действителност", казва той. Данъчният съветник Хацитакис по принцип подкрепя новото правителство, но има и сериозни съмнения: "Вероятно управляващите въобще не знаят какво правят. Ако е така, просто не смея да си помисля какво ни очаква", заключава той.

Източник: Дойче веле

Залязва ли "Боко Харам"?

Нигерийската армия съобщи, че е освободила стотици жени, отвлечени от "Боко Харам". Краят на терористичната организация може би наисти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com