X
 
 

И Гърция в тежка демографска криза, президентът призова за обща политика в ЕС

1124 1
И Гърция в тежка демографска криза, президентът призова за обща политика в ЕС
И Гърция са в тежка демографска криза. Според президентът на страната Прокопис Павлопулос това е вече национален проблем. Това заяви Павлопулос на конференция на „Економист”.

Той подчерта, че в момента проблемът е в своя пик заради ниската раждаемост, както и заради миграцията на младите хора в западните държави. Според прогнозите, до 2050 г. населението на Гърция може да намалее до 10 милиона души, а по-песимистичните данни предвиждат до 8,3 милиона граждани, съобщи МИА.

Населението на Гърция се топи

Очаква се населението на Гърция да спадне до 8 милиона до 2050 г. и има силна демографска тенденция към спад от 2011 г., когато отрицат...

"Показателно е, че индексът на фертилитет след 1981 г. постоянно намалява. Към и без това ниската раждаемост, в годините след дълбоката икономическа криза се добави и миграцията на стотици хиляди млади гърци в търсене на по-благоприятни условия за живот и личностно развитие. Данните сочат, че между 2011 г. и 2015 г. населението на Гърция е намаляло от 11,2 на 10,8 милиона. Освен това, очевидно лошите прогнози за демографското ни развитие водят до приблизителна оценка, че до 2050 г. общото население на Гърция ще намалее допълнително до 10 или дори 8,3 милиона", каза Павлопулос.

Според президента на Гърция, проблемът трябва да се реши съвместно с останалите държави-членки на ЕС, които се сблъскват със същата реалност. Освен това Гърция трябва да създаде своя национална демографска политика, подчерта Павлопулос.

Какво предвижда статистиката за България можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Според доцент Георги Бърдаров, зам.-декан в СУ "Св. Климент Охридски" и експерт по демография обаче "Излизането от демографската криза е трудно, но не е невъзможно." Какво предлага той ВИЖТЕ ТУК.

Гърция отпуска по 700 евро на бедни и безработни за Коледа

Гърция отпуска еднократна помощ от 700 евро за безработни и хора с ниски доходи. Социалната мярка важи и за чужденците, включително за...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Ние пък, поне засега сме добре. Във всяка къща, където има стари хора, гърци и гъркини ги обслужват, за половин българска пенсия. Ако и те заминат на запад, лоша работа, не знам как ще я караме.