Жозеп Борел: Ще подкрепим Черна гора по европейския й път

1079
Жозеп Борел: Ще подкрепим Черна гора по европейския й път
Снимка: GettyImages

Черна гора все още е в челните редици на европейската интеграция, но трябва да продължи да напредва с реформите, особено в областта на върховенството на закона, за да запази водещата си позиция, заяви днес върховният представител на Европейският съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде черногорската агенция МИНА.

След среща с президента на Черна гора Яков Милатович Борел изтъкна, че оценява факта, че Милатович е избрал Брюксел за първото си официално посещение от встъпването си в длъжност, отбелязвайки, че това е знак за ангажимента на Черна гора към европейската интеграция.

Байдън призова Черна гора да ускори реформите по европейския си път

Президентът на САЩ Джо Байдън честити на черногорския президент Яков Милатович встъпването в длъжност и посочи, че този момент трябва д...

Борел изтъкна, че ЕС приветства и оценява факта, че политиката на Черна гора е изцяло съобразена с политиката на ЕС, но отбеляза, че все още има фактори в Черна гора, които не харесват принципите, на които се основава ЕС. "Те се опитват да подкопаят Черна гора, нейната стабилност, сигурност и пътя към ЕС“, каза Борел.

Според Борел ЕС е готов да окаже пълна подкрепа на Черна гора по европейския й път, особено в борбата срещу чужди влияния и киберзаплахи. Борел заяви, че в момент на руска агресия срещу Украйна за Черна гора е по-важно от всякога да запази стратегическата си ориентация. Шефът на европейската дипломация каза, че Черна гора е "първа на опашката" за членство, но трябва да ускори усилията си, тъй като преговорите се водят отдавна.

"Черна гора продължава да бъде лидер в европейската интеграция. За да запази тази водеща позиция, тя трябва да продължи да напредва в реформите, особено във върховенството на закона, не за да задоволи Брюксел и държавите членки на ЕС, а за да могат вашите граждани да почувстват ползите от членството възможно най-скоро“, каза Борел, цитиран от БТА. 

Милатович посочи, че е дошъл в Брюксел само десет дни след като бе избран за президент на Черна гора, за да предаде няколко ключови послания. "Първото е да благодаря на Европейската комисия и ЕС за подкрепата, която оказват на Черна гора по време на нейното демократично и икономическо развитие досега. Мисля, че ангажиментът, който показвате към нашата страна и Балканите, е високо оценен“, каза Милатович. Той посочи, че преговорите за присъединяване между Черна гора и ЕС продължават дълго и че процесът не е приключил поради липса на политическа воля.

Яков Милатович положи клетва като президент на Черна гора

Кандидатът за президент на движението "Европа сега" Яков Милатович спечели убедително втория тур на президентските избори, показват пре...

"В момента има ясна политическа воля в страната за завършване на присъединяването към ЕС“, посочи Милатович. Той припомни, че като президент е започнал диалог с различни политически партии за осъществяване на множество реформи в областта на върховенството на закона и икономиката, които според него ще деблокират продължаването на процеса на присъединяване на Черна гора към ЕС.

Черногорският президент заяви също, че страната му в следващите пет години може да стане пълноправна членка на Европейския съюз. Той оцени, че очаква следващото черногорско правителство да бъде силно европейски ориентирано.

Милатович разговаря днес и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей. След срещите новият черногорски президент посочи, че неговото посещение в Брюксел е стъпка напред към визията Черна гора да стане пълноправна членка на ЕС в неговия петгодишен мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com