X
 
 

Китайците превръщат Пирея в най-голямото европейско пристанище

1603 0
Китайците превръщат Пирея в най-голямото европейско пристанище
Снимка: Getty Images/Guliver
Китайският гигант Cosco е на път да започне преговори с гръцкото правителство за условията, които ще му позволят да разшири своя генерален план за инвестиции в пристанището на Пирея от одобрените понастоящем 600 милиона евро до пълната му сума от 900 милиона с построяването на нов, четвърти, терминал за контейнери. Това пише електронното издание на Kathimerini, като се позовава на проведените наскоро разговори между лидерите на Китай и Гърция Си Дзинпин и Кириакос Мицотакис.

Премиерът на южната ни съседка и китайският държавен глава преговаряха в Шанхай миналата седмица и в Атина в понеделник, като след разговорите стана ясно, че незабавно ще се пристъпи към реализация на всички лицензирани проекти от генералния план на Cosco, като се започне от разширяването на круизния терминал и строежа на нов пътнически терминал, за който вече са завършени процесите по отдаване на концесия и схемата за финансиране.

Китайският президент е на посещение в Гърция

Китайският президент Си Цзинпин е на посещение в Атина, предава БНР. Той ще разговаря с гръцкия държавен глава Прокопис Павлопулос за в...

От срещите стана ясно още, че Пекин и Атина са единодушни в плановете си да направят Пирея най-голямото пристанище в Европа. След като Си Дзинпин написа статия за изданието, в която обяви пристанището на Пирея за „главата на дракона“, той и Мицотакис посетиха заедно инсталациите на Cosco в понеделник.

Няколко часа по-рано в Атина министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис и председателят на Cosco Сю Лиронг подписаха споразумение, което подчертава волята на двете страни за преодоляване на всякакви препятствия, така че генералният план на китайската компания в Пирея да бъде изпълнен, тъй като това е основен приоритет за Пекин.

В същото време заместник-председателят на Европейската инвестиционна банка, Андрю Макдауъл, директорът на дъщерното дружество на Cosco Piraeus Port Authority, Танасис Лиагос и председателят на Китайската банка за износ-внос Су Сяолян подписаха друго споразумение по отношение на финансирането от инвестиционния план на Cosco, който първоначално възлиза на 100 милиона евро плюс още 40 милиона на по-късен етап.

Седмица по-рано Мицотакис започна дискусията в Шанхай относно компенсационните мерки на Cosco за местното население в Пирея и другите общини до пристанището, за да елиминира резервите и възражения и да гарантира, че четвъртият контейнерен терминал за 300 милиона евро се радва на широко одобрение. Четвъртият терминал трябва да повиши капацитета на пристанище Пирея от 7 милиона контейнери, обработвани годишно, предвидени за 2021 г., до 10 милиона.

Най-големите престанища в Гърция започват 48-часова стачка

Пристанищните работници в Пирея и Солун започнаха 48-часови щафетни стачки. Още от тази сутрин беше прекратена товаро-разтоварната дейн...

Actualno.com

Етикети: