Климатичната криза и „особеностите на Гърция“

1766
Климатичната криза и „особеностите на Гърция“
Снимка: Getty Images

Със стотици квадратни километри, овъглени в Гърция, стотици домове и предприятия унищожени и много от нашите съграждани изведнъж превърнали се в бежанци заради околната среда или вътрешно разселени лица, лишени от цялото си имущество, е невъзможно да се повярва в разказите за самоуважение, които се разпространяват със заглавия като „Ние се справяме отлично“ или „Нашата противопожарна дейност е за пример“. Тези, които продължават да излагат тези аргументи, просто предизвикват възмущението на жертвите на пожара, пише Пантелис Букалас, в. „Катимерини“. Ето какво гласи още текстът му, в превод на БГНЕС.

Разбира се, ние плащаме цената за изменението на климата, заедно с много части на света, в Средиземноморието, на Балканите, в Калифорния, Якутия. Климатичната криза обаче не е днешна или вчерашна новина. Вече е стара. Следователно тя може да служи като допълващо обяснение, но не и като непоклатимо оправдание. Това е факт, който се превърна в кошмар, а не в алиби.

Климатичната криза не е единствената причина, че остров Евия гори от една седмица, по същество беззащитен, както се вижда от тревожните призиви и острите оплаквания на онези, които останаха да спасяват горящите си села поради липса на доверие в държавата, но и на много местни служители-дори проправителствени. Топлинната вълна не е виновна, че огънят във Варибоби беше подпален от най-слабия вятър, очевидно много по-слаб от това, което твърдяха самооправдаващите се министри и умишлено слепите и глухи проправителствени медии.

И за да си припомним скандалните „гръцки особености“, климатичната криза не е отговорна за полицейския бригадир, който беше отстранен, след като отговори на молба за пожарна кола в района на Гортиния с въпроса: „Имате ли политически връзки? ” Не е честно да обвиняваме промените в природата за факта, че са били необходими няколко часа, докато министерството на корабоплаването осъзнае, че не е редно жертвите, бягащи от пожара в Северна Евия, да се тълпят на пристанището Едипсос, за да си купят билет за ферибот. И накрая - въпреки че има още много неща - не е етично да обвиняваме горещата вълна за отговора, даден от началника на пожарната (ръководител на звеното за специални бедствия EMAKS и отговорен за координацията при трагедията през 2018 г. в Мати): „Бях на [лланината] Парнита и аз не наблюдавах много добре какво се случва в Евия. Сериозно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com