Лавров: ЕС е с неоколониално мислене по отношение на Западните Балкани

1399
Лавров: ЕС е с неоколониално мислене по отношение на Западните Балкани
Снимка: Getty Images/Guliver

Между Русия и Сърбия има диалог на доверие, заяви руският външен министър Сергей Лавров снощи в Белград, подчертавайки значението на стратегическото партньорство между двете страни.

На съвместна пресконференция след среща със сръбския президент Александър Вучич Лавров заяви, че последното "потвърждение за последователното развитие на стратегическото партньорство на двете страни" е заседанието на Междуправителствения комитет, на което са предприети "конкретни стъпки" за подобряване на сътрудничеството.

„Искам да подчертая стратегическия характер на нашите взаимоотношения. Предадох топли поздрави и най-добри пожелания от президента Владимир Путин, решени сме да продължим диалога на най-високо ниво, обмислихме възможни контакти между двамата президенти и ще договорим тази среща", каза Лавров.

Той подчерта, че Русия продължава да стои зад това решението на косовския въпрос да се основава на зачитане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да бъде основано на директен диалог между Белград и Прищина и одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

Лавров, който пристигна в Белград, за да отбележи 60-годишнината на Движението на необвързаните, заяви, че Русия е загрижена "за провокацията в Северно Косово".

Лавров: "Северен поток 2" започва работа до няколко дни

Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен до няколко дни, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ...

"Ние оценихме сдържаността на Сърбия и твърдата позиция на президента Вучич, която позволи разрешаването на кризата", каза ръководителят на руската дипломация.

Той заяви, че "е време да се изпълнят споразуменията, постигнати преди няколко години", преди всичко за формирането на Съюза на сръбските общини.

"Ние ще приемем всяко решение, което е добро за сръбския народ. ЕС носи специална отговорност за диалога, тъй като е одобрен от Общото събрание на ООН. По-ранни споразумения, като това за ССО, трябва да бъдат приложени незабавно", каза Лавров.

Министърът на външните работи на Русия заяви, че е разговарял с Вучич и за ситуацията на Балканите.

"Сърбия е фактор за мир и стабилност в региона и нейното мнение трябва да се вземе предвид при всяка размяна на мнения", каза Лавров.

Румен Радев: Правителството показа кураж, като избра темата Западни Балкани

Правителството показа кураж, като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но н...

На въпрос за твърденията, че Русия се намесва във вътрешните работи на страните от Западните Балкани, Лавров отговори, че Москва е "свикнала с тях".

„Ние сме в такива отношения със Сърбия и други страни в региона, че най-важното за нас е взаимна изгода и баланс на интереси. Всички наши споразумения със Сърбия и други страни в региона се основават на това. Ние отдавна знаем, че ЕС претендира за този регион и че други нямат какво да търсят в него", каза Лавров.

Той добави, че ЕС „прилага политика, която далеч не е конструктивна".

„Казват ни, че нямаме право да поемаме инициатива в онези части на света, в които ЕС има своите интереси. Не е необходимо да уточнявам, че това е неоколониално мислене. Обвиненията, че Русия нарушава определени норми на международното право в Западните Балкани, са неоснователни. Ако имате някакви доказателства, моля, дайте ги“, каза Лавров.

Дипломатът добави и че има „пристрастно отношение към руските ваксини по политически причини“, позовавайки се на все още непостигнатото споразумение с Москва относно взаимното признаване на ваксинационния сертификат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com