X
 
 

Македонците са против промяна на конституцията, сочи проучване

636 0
photo of Македонците са против промяна на конституцията, сочи проучване
Снимка: iStock/Guliver
Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на конституцията в резултат на Договора от Преспа за промяна на името, показа най-новото телефонно допитване до общественото мнение за текущите държавни политики и конституционните промени на MKD.mk и агенцията Market Vision.

Подкрепяте ли решението на парламента за промяна на конституцията с цел промяна на името на Република Македония беше един от въпросите в това проучване.

Името на Македония раздели и средношколците в Гърция, чуват се призиви за обсада на училища

Преспанското споразумение мобилизира и учениците от средните училища в Гърция, предаде електронното издание на македонската медия &bdqu...

С отговор "да, подкрепям" се съгласиха 37,6%, а срещу промяната на конституцията и името са 51,5% от анкетираните. С "Не знам" отговориха 10,9%.

Според етническа принадлежност, 62,2% от македонците са против промяната на конституцията и името, а 28% - за. За албанците този процент съответно е 76,5% за, а срещу 6,7%.

От анкетираните, които подкрепят промените в конституцията (37,6%) 37 на сто не знаят дали са за или против промяна на част от текста в преамбюла, "решенията на АСНОМ" с "обявяване от Първото заседание на АСНОМ".

Срещу такова промяна са 7,9 на сто, а 55,1 на сто от тези, които подкрепят промените в конституцията, нямат проблем с превключването на решенията с обявяване от АСНОМ.

За добавяне в преамбюла и на Охридското рамково споразумение 56,8 на сто от тези, които подкрепят промените в конституцията, са „за“, а „против“ 14,7%, а отговор "не знам" са избрали 28,5%.

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски: Сами заплашваме македонската идентичност

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски смята, че идентичността не може да се смени с Преспанския договор и че тя е заплашена от с...

По отношение на гласуването за пристъпване към конституционните промени на 19 октомври, 53,2 на сто от анкетираните са убедени, че депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са били повлияни, когато са гласували за промяна на конституцията. Това, че гласуваха по собствената си воля, смятат 24,3% , а не знаят или отказват да отговарят 22,5% от респондентите.

За това какъв би могъл да бъде пазарът за такова гласуване на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, анкетираните, които смятат, че това е било под влияние (53,2%) дават самите отговор на открит въпрос и казаха, че това е резултат от обещания за освобождаване от обвинения (31,3%), заплахи и натиск (29%), финансови ползи (17%) .В тази позиция на респондентите етническата принадлежност почти нямаше никакво влияние.

Коя личност е повлияла на решението на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, от тези, които са отговорили, че са го направили под влияние, 44.3 на сто смятат, че ключовата личност за това влияние е Зоран Заев (заедно с правителството и СДСМ), 15,3% са отговорили, че това беше чуждестранният фактор, САЩ и Европа, Сашо Миялков 4%, Специалната прокеуратура - 1.4 ...

Анкетираните бяха помолени по скала от 1 до 5 да оценят работата на президента и премиера, на правителството, държавните институции, съдебната система, Специалната прокуратура и кметове.

Ако се приеме, че оценките 4 и 5 са ​​положителни, че тройката е неутрална, а 1 и 2 са лоши, тогава президентът (35,6%), премиерът (30,6%), кметовете на общините (31,9%) и Специалната прокуратура (31.5%) имат най-много четворки и петици.

Гърция си поиска от Македония мощите на Александър Македонски*

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е изпратил официално писмо до македонския си колега Зоран Заев с искането да се върнат ...

Същевременно същите предизвикват и най-голямо недоволство от работата им – 46,1 на сто от анкетираните дават на правителството единица или двойка, на президента 45,4%, на премиера 44%, на държавните институции 44,9 процента .

Гражданите убедително са недоволни от съдебната власт – 51,3 на сто от респондентите писаха единица или двойка на съдии и прокурори.

Това проучване на общественото мнение се проведе от 21 до 27 ноември.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 15-16 декември

Овен Празничната еуфория и цялата тази приповдигнатост ви идват твърде много. Вие умеете да контролирате емоциите си и се чудите защо...

Последно в Актуално