Македонците са против промяна на конституцията, сочи проучване

1214
Македонците са против промяна на конституцията, сочи проучване
Снимка: iStock/Guliver

Повече от 50% от македонците се противопоставят на промяната на конституцията в резултат на Договора от Преспа за промяна на името, показа най-новото телефонно допитване до общественото мнение за текущите държавни политики и конституционните промени на MKD.mk и агенцията Market Vision.

Подкрепяте ли решението на парламента за промяна на конституцията с цел промяна на името на Република Македония беше един от въпросите в това проучване.

Името на Македония раздели и средношколците в Гърция, чуват се призиви за обсада на училища

Преспанското споразумение мобилизира и учениците от средните училища в Гърция, предаде електронното издание на македонската медия &bdqu...

С отговор "да, подкрепям" се съгласиха 37,6%, а срещу промяната на конституцията и името са 51,5% от анкетираните. С "Не знам" отговориха 10,9%.

Според етническа принадлежност, 62,2% от македонците са против промяната на конституцията и името, а 28% - за. За албанците този процент съответно е 76,5% за, а срещу 6,7%.

От анкетираните, които подкрепят промените в конституцията (37,6%) 37 на сто не знаят дали са за или против промяна на част от текста в преамбюла, "решенията на АСНОМ" с "обявяване от Първото заседание на АСНОМ".

Срещу такова промяна са 7,9 на сто, а 55,1 на сто от тези, които подкрепят промените в конституцията, нямат проблем с превключването на решенията с обявяване от АСНОМ.

За добавяне в преамбюла и на Охридското рамково споразумение 56,8 на сто от тези, които подкрепят промените в конституцията, са „за“, а „против“ 14,7%, а отговор "не знам" са избрали 28,5%.

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски: Сами заплашваме македонската идентичност

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски смята, че идентичността не може да се смени с Преспанския договор и че тя е заплашена от с...

По отношение на гласуването за пристъпване към конституционните промени на 19 октомври, 53,2 на сто от анкетираните са убедени, че депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са били повлияни, когато са гласували за промяна на конституцията. Това, че гласуваха по собствената си воля, смятат 24,3% , а не знаят или отказват да отговарят 22,5% от респондентите.

За това какъв би могъл да бъде пазарът за такова гласуване на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, анкетираните, които смятат, че това е било под влияние (53,2%) дават самите отговор на открит въпрос и казаха, че това е резултат от обещания за освобождаване от обвинения (31,3%), заплахи и натиск (29%), финансови ползи (17%) .В тази позиция на респондентите етническата принадлежност почти нямаше никакво влияние.

Коя личност е повлияла на решението на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, от тези, които са отговорили, че са го направили под влияние, 44.3 на сто смятат, че ключовата личност за това влияние е Зоран Заев (заедно с правителството и СДСМ), 15,3% са отговорили, че това беше чуждестранният фактор, САЩ и Европа, Сашо Миялков 4%, Специалната прокеуратура - 1.4 ...

Анкетираните бяха помолени по скала от 1 до 5 да оценят работата на президента и премиера, на правителството, държавните институции, съдебната система, Специалната прокуратура и кметове.

Ако се приеме, че оценките 4 и 5 са ​​положителни, че тройката е неутрална, а 1 и 2 са лоши, тогава президентът (35,6%), премиерът (30,6%), кметовете на общините (31,9%) и Специалната прокуратура (31.5%) имат най-много четворки и петици.

Гърция си поиска от Македония мощите на Александър Македонски*

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е изпратил официално писмо до македонския си колега Зоран Заев с искането да се върнат ...

Същевременно същите предизвикват и най-голямо недоволство от работата им – 46,1 на сто от анкетираните дават на правителството единица или двойка, на президента 45,4%, на премиера 44%, на държавните институции 44,9 процента .

Гражданите убедително са недоволни от съдебната власт – 51,3 на сто от респондентите писаха единица или двойка на съдии и прокурори.

Това проучване на общественото мнение се проведе от 21 до 27 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com