Манифест за единна Македония бе оповестен от ВМРО-ДПМНЕ

2003
Манифест за единна Македония бе оповестен от ВМРО-ДПМНЕ

Партия ВМРО-ДПМНЕ излезе с манифест за „единна Република Македония“, в който се дават множество препоръки за справяне с кризисните сектори на страната.

"Изхождайки от тази обединяваща перспектива за държавата, нашата мисия е да предоставим бъдеще на народа в демократична, единна, политически стабилна, справедлива, модерна и пазарно ориентирана държава, където предприемачеството е движещата сила, а ние сме сплотени като част от нашето широко европейско семейство ", пише в документа.

Партията на Груевски: Престъпникът Заев да осъди "албанската платформа"

От амнистирания престъпник Зоран Заев очаква едно много просто нещо - публично да осъди "албанската платформа". Днес той се опита чре...

Там се посочва, че партията ще заложи на няколко дългосрочни принципи: обединението около националния интерес, диалог между всяка власт, ефективна защита от външни въздействия и реализация на програми, които не произхождат от общия интерес на гражданите, опазване и популяризиране на националната, културната и езиковата идентичност на македонците в страната и извън нея. Това би трябвало да върви заедно със съхраняване на идентичността и особеностите на всички наши граждани - албанци, турци, роми, сърби, власи и други.

Ще се търси и защита на ценности като език, обичаи, песни, история, литература и изкуство.

„Членството в ЕС и НАТО е наш интерес и обединяваща цел. С цел да се осигури по-ефективно трансгранично сътрудничество в региона, е полезно сключването на споразумение със съседните страни за по-добро използване на фондовете на ЕС, особено в областта на опазването на природата, водите и транспортните коридори“, пишат от ВМРО-ДПМНЕ.

От там се застъпват за признаване на македонското национално самосъзнание и езикова особеност от европейските и международните институции, въз основа на гаранциите от Европейската конвенция за правата на човека и Всеобщата декларация за правата на човека.

Същото е предпоставка за преодоляване на споровете около името, посочвани като причина за блокада на членството в ЕС и НАТО.

ВМРО-ДПМНЕ не се споразумя с албанците, иска нови избори

Управляващата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски съобщи, че не е постигнато споразумение за съставяне на ново п...

„Няма да се приеме промяна на конституционното име на Република Македония. Няма да приемем идеи и предложения, които биха застрашили нашата идентичност. Няма да позволим каквото и да е решение да бъде прието от политици и лица, правителство или парламент, без за това да се произнесат македонските граждани чрез референдум“, пише в манифеста.

Що се отнася до интеграцията в обществото, от формацията заявяват: „Република Македония принадлежи на всички свои граждани, независимо от етнически произход, религия или език. Гражданите са сърцето на нашата Конституция. Индивидуалните права и свободи на гражданите са обединяваща сила“.

Партията добавя: „Македонският език е този, който позволява интеграция на всички граждани в това общество, независимо от техния произход“, но и че „Зачитането на правата и задълженията на всички културни общности е най-добрата гаранция за предотвратяване на дискриминация“.

ВМРО-ДПМНЕ призова за върховенство на закона за успех на държавата.

„Спазването на конституционното устройство и законите на цялата територия без селективност, е предпоставка за успешна държава. Съгласно Конституцията, суверенитетът произтича от гражданите и им принадлежи. Те упражняват властта си чрез демократично избраните представители или чрез референдум и гражданско неподчинение“, пише в манифеста, съобщава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Ръчна граната избухна в Прищина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com