Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО инвестира в гръцки стартъп

07 юни 2024, 12:22 часа • 1102 прочитания

Фондът за иновации на НАТО инвестира в гръцкия стартъп iCOMAT, който произвежда по-леки и по-ефективни компоненти за космически апарати, самолети и дори болиди за Формула 1, предава гръцкото издание Kathimerini.

Фондът на НАТО разполага с бюджет 1 млрд. евро за финансиране на компании, работещи в областта на най-модерните технологии (deep tech). Стартъпът, създаден от Евангелос Зимбелудис, е набрал 22,5 млн. долара капитал с американския инвестиционен фонд 8VC и Фонда за иновации на НАТО като ключови инвеститори.

В този кръг на финансиране участват и Solvay Ventures, както и досегашни инвеститори, а именно гръцкият инвестиционен фонд Velocity Partners. 

Снимка: iStock

Екипът на iCOMAT разработва роботизирани машини, които помагат за производството на компоненти (крила на самолети, капаци на автомобили, сателитни панели) от композитни материали, като карбонови нишки. Така компонентите са леки, но са направени от здрави влакна, които ги правят по-издръжливи от метали като стомана. Технологията на гръцкия стартъп е насочена към използване в отбранителния, автомобилния, аеронавигационния и космическия сектор.

ОЩЕ: Кражбите на ток в Гърция скочиха с 50% от началото на годината

Зимбелудис обясни пред Kathimerini, подобни технологии се разработват и от големи авиационни компании, но те не са намерили начин да „извиват влакната, в резултат на което използват повече карбонови нишки и правят по-тежки компоненти. Ние правим това автоматично, без да пречупваме влакната и без да разрушаваме свойствата на материала.“ По думите му така начин крайният продукт е от 10% до 65% по-лек.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес