Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кражбите на ток в Гърция скочиха с 50% от началото на годината

06 юни 2024, 14:58 часа • 6726 прочитания

Мрежовият оператор DEDDIE разполага с тревожни данни за кражбата на електроенергия, тъй като тези разходи се прехвърлят върху сметките за ток. През януари-май тази година кражбите на електроенергия, открити от екипите на DEDDIE, са нараснали с 50% спрямо същия период на 2023 и 2022 г., пише в. Kathimerini.

Според съобщението на компанията са засечени 6 000 случая на кражба на електроенергия спрямо 4 000 за същия период на 2023 и 2022 г.

Броят е резултат и от 65% увеличение на проверките, извършени от DEDDIE през първите 5 месеца на тази година спрямо предходните две години. До края на май е извършила 13 000 проверки за възможни кражби на електроенергия при 8 000 за съответния период на 2023 и 2022 г.

Големите клиенти в ниското и средното напрежение също бяха насочени към DEDDIE, тъй като, както посочва администраторът на мрежата, „с използването на подходящи инструменти за анализ на измервателни данни от множество източници на информация, като например телеметрията Център, ежедневно има сигнали за съмнения за кражба на ток“.

Снимка: iStock

Показателно се отчита, че от 400 целенасочени проверки на големи клиенти за период от 10 дни са установени 35 кражби на електроенергия, което се оценява на загубена енергия от 4800 MWh. 35 компании са извършили кражба на електроенергия, което съответства на 700 потвърдени кражби на ток от домакинства. Сумата, която според DEDDIE ще бъде поискана от компаниите, надхвърля 1,3 млн. евро.

Според DEDDIE има голямо подобрение и в степента на събираемост на задълженията от кражби на електроенергия, които се връщат директно на хората, претърпели загубата на енергия.

Досега тази година DEDDIE е събрала 8,5 млн. евро от случаи на кражби през последните години, докато съответната сума миналата и предходната година е била средно 6,5 млн. евро. 

ОЩЕ: Скача цената на тока в Гърция

На базата на текущия процент DEDDIE изчислява, че до края на годината ще извърши 30 000 проверки за кражби на електричество в цялата страна, като събираните ще надхвърлят 20 млн. евро. Все пак тази сума е доста по-малка от 400 млн. евро годишно, които отговарят на кражбите на ток според оценките на ресорния министър на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис.

Нарастващата тенденция на кражби на електричество е и повод за притеснение на регулатора на индустрията (RAAEY), който реши да постави конкретни цели за DEDDIE от 2020 г., за да овладее проблема, чрез заплаха от глоби.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес