X
 
 

Нов сблъсък в Албания: подготвя се импийчмънт на президента Илир Мета

3013 0
Нов сблъсък в Албания: подготвя се импийчмънт на президента Илир Мета
Снимка: Getty Images/Guliver
Управляващата в Албания Социалистическа партия реши да започне процедура по освобождаване на президента Илир Мета, с мотива, че е противоконституционно той да отменя предстоящите местни избори.

Социалистите са внесли искане до председателя на парламента Грамоз Ручи за импийчмънт на президента, в което се посочва, че решението на Мета е "абсолютно недействителен акт, който е пълно несъответствие с конституционните и демократичните принципи".

Жестоки протести в Албания срещу премиера Еди Рама (ВИДЕО)

Полицията в албанската столица Тирана беше принудена да използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти, настояващи за оставк...

Според управляващата партия предприетата стъпка на Мета "има за цел незаконно да попречи на упражняването на конституционното право на албанските граждани да избират свои представители в местната власт".

Президентът на Албания и бивш член на управляващата партия реши да отмени местните избори на 30 юни, като посочи, че те ще бъдат недемократични.

"В момента обществената сигурност, демократичната стабилност и мира в страна са заплашени. При положение, че само управляващата партия ще участва в тези избори, това е ясно посегателство срещу принципите на плурализма.

Държавният глава има конституционната отговорност да пази този плурализъм. Това не означава само и единствено да има опозиционни политически партии, но да се предоставя възможност за справедливо съревнование между тях", обясни Мета.

В повече от половината албански общини ще има по един кандидат за кмет

В 35 от общо 61 общини в Албания ще има само по един кандидат по време на местните избори на 30 юни. Причината за това е, че албанската...

Премиерът Еди Рама отхвърля тези твърдения и бе категоричен, че местният вот ще се проведе на 30 юни. "Протестът е отчаяно усилие от страна на тези, които ще загубят. Изборите на 30 юни ще се проведат и тези избори не принадлежат на президента или на опозицията. Тяхната цел е да унищожат изборите", каза Рама.

"Социалистическата партия има недостатъци, но ние сме на правилната страна на историята“, увери албанският премиер, като нарече лидерите на опозицията отчаяна група, която иска Албания да се отдалечи от Европа.

Дебатът по искането на социалистите се очаква да се проведе в албанския парламент в четвъртък. Решението обаче изисква гласовете на 93 депутати, които управляващото мнозинство няма (то разполага само със 74 гласа) и трябва да "потърси" сред новите депутати от опозицията, които заеха освободените депутатски места на социалистите.

В случай, че бъде взето решение за отстраняването на президента, съгласно чл. 90 от Конституцията на Република Албания, то трябва да бъде потвърдено от Конституционния съд, който не функционира повече от година. От деветимата членове, само един съдия е бил одобрен, след като другите не са преминали процеса на проверка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Почитаме Св. преподобни Даниил
Почитаме Св. преподобни Даниил

Тоя свят мъж се родил в Месопотамия от родители, които дълго време нямали деца. В усърдните си молитви те дали обещание, че ако имат рожба, ще я посветят...

Последно в Актуално