Официално: Румънският президент ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО

1270
Официално: Румънският президент ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver

Румъния е уведомила съюзниците от НАТО, че планира да номинира своя президент за генерален секретар на алианса. Това съобщиха европейски служители за "Блумбърг". 

Номинацията на президента Клаус Йоханис ще усложни усилията на някои от съюзниците да назначат отиващия си нидерландски премиер Марк Рюте като следващ шеф на Организацията на Северноатлантическия пакт.

С подкрепата на САЩ, Обединеното кралство и други големи страни, Рюте от месеци е смятан за фаворит да ръководи алианса от 31 членове, след като мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг приключи през октомври.

Още: Politico: Байдън проправя път на Марк Рюте да оглави НАТО

Но някои членове от източния фланг на алианса отказаха да дадат зелена светлина, тъй като настояват за по-голямо представителство от региона на Източна Европа на висши позиции в организацията. Последните ръководители на алианса са от скандинавските страни или Нидерландия.

Пресслужбата на Йоханис не отговори на искането за коментар. Говорител на Рюте каза, че съюзниците от НАТО трябва да вземат решение за следващия генерален секретар и отказа да коментира повече.

Европейски и американски служители изразиха съмнение относно шансовете на Йоханис, като някои казаха, че румънският натиск вероятно само ще удължи процеса, преди Рюте в крайна сметка да спечели. Двама американски служители, които поискаха анонимност при обсъждането на въпроса, заявиха, че президентът Джо Байдън има високо мнение и за двамата кандидати, но че САЩ вече са застанали твърдо зад Рюте.

Публичните изявления в подкрепа на Рюте от служители на САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция, са разглеждани от някои служители в алианса като опит да се "запечата" кандидатурата на Рюте - и потенциално да се изключат други кандидати.

Още: Анализ: Основният план на НАТО при война с Русия

Естонският премиер Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс също изразиха интерес към позицията, но страните им в крайна сметка се въздържаха да ги номинират за кандидати. Турция даде да се разбере, че би искала уверения от Рюте, включително че той няма да се съобразява само с членовете на Европейския съюз.

Йоханис каза този месец, че „би било недопустимо нито една от водещите длъжности, които се обсъждат тази година, да не бъде заета от някой от Източна Европа“, където членовете на НАТО се чувстват „оставени настрана“ в ръководството на алианса, предаде БГНЕС.

Кой ще наследи Столтенберг?

С изискване за единодушно решение между съюзниците страните от НАТО се опитват да постигнат съгласие за наследник на Столтенберг до срещата на външните министри в Брюксел в началото на април за 75-ата годишнина на алианса. Ролята на генералния секретар на НАТО ще бъде особено критична през следващите години на фона на нарастващата загриженост в Европа относно ангажимента на САЩ към сигурността на региона.

Още: Ученията на НАТО по границата с Русия и ще се бием ли с хутите: Говори зам.-министърът на отбраната

Докато войната на Русия с Украйна се проточва, следващият шеф на НАТО ще трябва да балансира, избягвайки всякакви преки последици или по-широка ескалация между алианса и Русия, като същевременно насърчава съюзниците да поддържат военна и финансова подкрепа за Украйна, тъй като обществеността започва да се уморява от разходи.

Румъния значително увеличи разходите си за отбрана през последните години и отделя цели 2,5% от своя БВП за разходи за отбрана, надминавайки целта на НАТО от 2%. Йоханис беше похвален от Тръмп за разходите на страната по време на предишния му мандат.

И все пак кандидатурата му трудно ще постигне успех, като се има предвид, че румънеца Мирча Джоана в момента е на важната позиция на зам.-генерален секретар. Йоханис също може да бъде потенциален кандидат да замени Шарл Мишел като председател на Европейския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com