Провал на преговорите за Македония в Брюксел

12092
Провал на преговорите за Македония в Брюксел

Преговорите в Брюксел между лидерите на македонските политически сили с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан и евродепутата Иво Вайгъл се провалиха.

Лидерът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и премиер на страната Никола Груевски е приел да има служебно правителство, но искал да остане в креслото до края на годината, става ясно от източници, близки до преговорите. Ръководителят на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев отказал такива пазарлъци от принципни съображения.

След неуспешните преговори Йоханес Хан писа в своя профил в "Туитър": "Все още няма окончателно споразумение в преговорите за Македония. Много съм разочарован от липсата на отговорност и лидерство при някои. Гражданите заслужават повече: демокрация, върховенство на закона и европейско бъдеще. Не се отказваме!".

Нашите условия са ясни, няма пазарлъци. Нашата позиция е повече от ясна и аргументирана през всички тези месеци, подчерта Заев след края на срещата, която продължи близо 12 часа.

Никола Груевски хвърли цялата вина за провалените преговори върху Зоран Заев. Според него "Заев пристигнал в Брюксел с цел да няма споразумение". "Днес ние преговаряхме повече от 12 часа. Според мен Заев не искаше споразумение и той не беше тук за постигане на договор. Той дойде тук за да няма споразумение. Той се страхува от избори, защото това ще бъде най-големият провал за него

в историята", каза Груевски след срещата и уточни: Заев иска да нанесе колкото е възможно по-голяма вреда на държавата. "Заев поставя такива условия, които предварително знае, че няма да бъдат приети. Той не иска да се намери разрешение на кризата", каза още премиерът

Натискът върху Заев бил огромен. Към него са се присъединили и двамата албански лидери Мендух Тачи /ДПА/ и Али Ахмети /ДСИ/, които твърдели, че падането на Груевски ще доведе до дестабилизация на страната.

На Заев са му били предложени три ключови ресора - финанси, вътрешни работи и транспорт, с цел да бъде накаран да отстъпи.

Според непотвърдена информация в един момент ситуацията станала толкова "смешна и жалка", че Груевски е предложил преходно правителство с двама съпредседатели, което би означавало той и Заев. Хан само се засмял на това предложение и то било отхвърлено като несериозно.

Преговорите вероятно ще продължат, но сега от нови изходни позиции - вече е ясно, че временно правителство ще има, че Груевски се е съгласил и въпросът е само кога.

Състоялите се в Брюксел преговори бяха окачествени от Еврокомисията "подробни и открити, макар и не довели до споразумение". "Европейският съюз насърчава всички партии, в интерес на страната и техните граждани, да намерят трайно политически компромис без каквато и да е забавяне и да излязат с конкретни предложения как да стане това", се казва в изявлението на говорителя на Хан Мая Коциянчич.

"Трябва да се стъпи върху споразумението, постигнато в Скопие на 2 юни. Реформите, с които всички партийни лидери се ангажираха, трябва да бъдат осъществени колкото се може по-бързо. Това е от огромно значение за страната, така, че да постигне напредък на евроатлантическия си път", каза още тя.

Германска лаборатория: "Бомбите" на Заев са автентични

Въз основа на анализ на един от телефонните разговори, които публикува опозицията, между премиера Никола Груевски и един от министрит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com