Радев прегърна Вучич за интерконектора, но го предупреди за българите в Сърбия

6705
Радев прегърна Вучич за интерконектора, но го предупреди за българите в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев участва в откриването на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш тази неделя (10 декември). Там той се прегърна със сръбския държавен глава Александър Вучич. Участваше и президентът на Азарбейджан Илхам Алиев, предаде БГНЕС.

Още: Радев: В такъв парламент не мога да внеса предложения за Конституция

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза Вучич.

Президентът на Азербайджан пък благодари на "своя скъп приятел" Александър Вучич за поканата му да посети страната и припомни "за стратегическото партньорство на двете държави, които бързо развиват отношенията си".

От Баку са доволни

"Моето лично отношение и приятелството с Александър допринасят за развитието на сътрудничеството ни. Под неговото ръководство Сърбия се развива, води независима политика, а това е политика, която обслужва интересите на сръбския народ. Ние сме въодушевени от неговите постижения", каза още Алиев и определи днешната церемония като "приятелска и партньорска".

Още: ГДБОП свали от интернет фалшивия клип с образа и гласа на държавния глава

Снимка: БГНЕС

Алиев поздрави Радев и Вучич за това, че газопроводът "допринася за енергийната сигурност и на Сърбия, и на България", и поясни, че петролът на Азербайджан достига до Средиземноморието.

Изказването на Алиев идва по време на предизборната кампания на Вучич в Сърбия, само седмица преди петите поред предсрочни избори за последните десет години в западната ни съседка.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Още: Денков: Газовата връзка България-Сърбия носи енергийна сигурност за целия регион

За интерконектора

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор.

По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Радев: Интерконекторът е важен за България

"Откриването на интерконектора със Сърбия е изключително важно за България. Ние, с нашата активна политика, променяме газовата карта на Европа. Това не е просто интерконектор, това е много повече - символ на нашите нараснали технически възможности и израз на общата воля с общи усилия да допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, така и за нашите съседи, партньори и съюзници", каза още Радев в Ниш.

Българското малцинство в Сърбия

"Имахме и сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен, като президент, този въпрос е от ключово значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя инициатива в Димитровград, за да се срещнем с хората там. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания и че трябва да работим заедно - това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия. Мога да кажа - недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен", добави Радев (четете подробности по-надолу в текста).

Още: Сърбия арестува "български шпионин" в Западните покрайнини

"Българското национално малцинство и условията тези хора да имат препитание в своя роден край, условията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си идентичност и култура - ще работим за тези хора", каза още президентът.

Снимка: Пресцентър на Президентството на Република България

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия.

Още: Белград: България е шпионин №1, разузнава за НАТО и за албанците

Скандалът

Посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия. На 8 ноември Белград отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското външно министерство привика извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-"Босилеград" Иван Николов.

Всичко това идва на фона на шпионски скандал в Сърбия. Сръбските медии твърдят, че в арестувания за шпионаж българин в Босилеград, са намерени подписани от него документи за получаване на български левове, с които се е разплащал на „своята агентура“. Твърди се, че парите са дадени от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) като награда, че българинът е изпращал информация за хора от сръбските служби за сигурност в граничния район между Сърбия и България.

„Намерени са телефонни номера, адреси и данни за колите, които са използвани от сръбски служители на полицията, и те са изпращани в ДАНС. Структурата на тази информация показва намерението да се следят комуникациите и движението на сръбските агенти, тъй като „българският шпионин“ е търсил адреса на тяхното местоживеене. Възможно е да са съществували и още по-опасни идеи“, съобщават сръбските медии, цитирани от БГНЕС. Според тях тези действия на ДАНС в районите с българско малцинство в Сърбия не са неочаквани, защото „българската агентура вече дълго време възстановява великобългарските идеи“.

В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Протест: Коктейли “Молотов“ пред общината в Тирана

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Хиляди протестират в Румъния: Искат намаляване на данъците за работещи

Албански политик: Оптимист съм за конституционните промени, чакаме изборите в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани