Разбирателство между Заев и Ахмети изглежда ще има

1564
Разбирателство между Заев и Ахмети изглежда ще има
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев и на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети проведоха тричасова среща в централата на ДСИ в Мала Речица, край Тетово, в Западна Македония, предаде БГНЕС.

Повечето различия между СДСМ и ДСИ са преодоляни. СДСМ жеале да се намерят конституционни решения. Не трябва да се стига до излизане извън рамките на Конституцията. Ако имаме различия, ще отложим със 6 месеци решенията, ще има дебати и гражданите ще решат, каза Заев и съобщи, че веднага ще предаде подробностите от разговорите на експертите от партията, които са водили преговорите с ДСИ.

От СДСМ са направили предложение на ДСИ за албанския език в Македония

От „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) потвърдиха, че са получили предложение за албанския език от партията на Зоран За...

"В крайна сметка на края ще видим дали ще има или няма да има подписи. Аз съм този, който чака подписи, но няма да пипаме Конституцията. Мога да кажа, че сме много близо до постигането на споразумение....ДСИ на няколко пъти също каза, че се търсят решения в рамките на Конституцията. При преговорите търсим решения, които са в рамкитке на Конституцията", каза още Заев.

Конституцията на Република Македония гарантира използването на албанския език. Тези дни ще свикаме заседание на ръководството на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/, на което ще вземем важни решения за албанците. Това каза от своя страна лидерът на ДСИ Али Ахмети след срещата си със Зоран Заев. "Мога да кажа, че нямаме големи различия със СДСМ относно предложението ни за използването на албанския език", добави Ахмети, който говори на албански език и нямаше превод за македонските журналисти.

Според Заев по време на срещата не е ставало дума за предаването на необходимите депутатски подписи за получаване на мандат за съставяне на правителство. ДСИ и СДСМ обсъждали само въпросите, по които имат различия, а експертите ще търсят общо решение.

СДСМ и ДСИ водят интензвини преговори след като Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ на 28-ми януари върна мандата на президента Георге Иванов за съставяне на правителство. Основният въпрос, който дискутират ДСИ и СДСМ е искането на албанските партии за превръщането на албанския като официален език на цялата територия на страната.

Москва: Лавров никога не е говорил за подялба на Македония

Руското външно министерство обяви за „чиста провокация” материал на македонската редакция на „Дойче веле”, къде...

След като Груевски върна мандата, президентът Иванов проведе консултации с парламентарно представените политически партии и съобщи, че ще върчи мандат на този, който му гарантира, че има подкрепата на поне 61 депутати в 120-местния парламент в Скопие.

На предсрочните парламентарни избори в Македония на 11-ти декември миналата година ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове. В 120-местния парламент партията на Груевски има 51 мандата. Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев - 49, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети - 10, Движението "Беса" на Билал Касими - 5, Албанският алианс на Зиядин Села - 3 и Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи - двама депутати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com