Синът на Ругова влезе в затвора, Албания е на прага да стане кандидат-член за ЕС

18530
Синът на Ругова влезе в затвора, Албания е на прага да стане кандидат-член за ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Синът на бившия косовски президент Ибрахим Ругова – Ук Ругова беше осъден на един месец затвор по обвинение в участие в организирана престъпна група, предаде БГНЕС.

Той е обвинен в участие в измами, трафик на имигранти и злоупотреба със служебно положение. Съдията в Прищина отсъди лишаване от свобода, обяснявайки присъдата си с "големия риск обвиняемият да напусне страната и риск от заплаха на свидетели".

Ибрахим Ругова беше дългогодишен лидера на косовските албанци, а през 2002 година беше избран за президент на Косово. Той почина на 62 години от рак на белия дроб през 2006 година.

Междувременно стана ясно, че министрите на външните работи от страните на ЕС утре ще дадат на Албания статут на кандидат-членка на ЕС. На утрешната среща в Люксембург в рамките на Съвета по общи въпроси на ЕС, външните министри ще потвърдят вече постигнатото съгласие на срещата на посланиците на страните от ЕС, с което ще се приеме предложението на ЕК за даване на статут на Албания.

Великобритания, Германия, Франция и Чехия се противопоставиха на възможността Албания да стане кандидат-член на ЕС, но след инициатива на албанската полиция за унищожаване на наркоцентровете в страната, както и усилията на правителството на Еди Рама за приближаване на албанското до европейското законодателство и провеждането на строга антиимигрантска политика, противниците на европейското бъдеще на Албания се отказаха да наложат вето на албанската кандидатура.

Косово обмисля да въведе своя валута

Косово обмисля да въведе своя собствена валута, съобщават местни медии. Идеята се обсъжда, заяви източник от косовската Централна банк...

Очаква се утре еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле и гръцкият министър на външните работи Евангелос Венизелос да съобщят на пресконференция, че Албания става кандидат-член. Въпреки това, не се очаква до края на годината Албания да получи дата за започване на преговорите за членство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com