Скандални разкрития в съда за методите на Груевски да съсипе Заев

5932
Скандални разкрития в съда за методите на Груевски да съсипе Заев
Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УСК) Владимир Атанасовски искал да се хвърлят гранати в домовете на членове на ръководството на сега управляващите в Македония социалисти (СДСМ), свидетелства обвиняем, който при нападението срещу македонския парламент на 27 април, 2017 година е носел пистолет, информира Агенция "Фокус".

Става въпрос за Захария Симовски, който е един от обвинените за нападението над парламента. Симовски е сред 33-та обвиняеми за терористичната заплаха на конституционния ред в страната - заради нахлуването в македонския парламент, при което пострада и македонският премиер Зоран Заев. Показанията си той е започнал с това, че от 2015 година е личен бодигард на обвиняемия Александър Василевски-Нинджа, за когото обвиняемите братя Стефан и Михаил Младеновски в своите показания, дадени в понеделник по-рано, са заявили, че в онази вечер след разговор с него са отишли в Народното събрание заедно с 10-те задържани.

Заев: Подслушвана е цялата комуникация на Прокуратурата и съда в Скопие

Цялата вътрешна телефонна система в Главната прокуратура на Република Македония е била подслушвана. Това е ставало поне от 2016 година,...

"В предизборната кампания през 2016 г. от Нинджа получихме заповед да сме втори обръч охрана на Никола Груевски. Навсякъде по митингите вървяхме с Груевски. Нинджа ми беше дал пистолет още през 2015 година, но никога не съм го използвал", каза в съда Симовски.

И той, като братята Младеновски, говори за контактите си с тогавашния директор на УСК Владимир Атанасовски, а също и с избягалите Никола Бошковски-Прскач, с Деян Димковски-Боксьора от Пето управление и други. Бившият бодигард е дал показания, че е получил указания от Нинджа да хвърлят коктейли "Молотов" по сградата на Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония по време на протестите на ВМРО-ДПМНЕ след изборите от декември 2016 година, но за щастие до там не се е стигнало.

Симовски свидетелства, че "след 27 април Владимир Атанасовски е поискал да се хвърлят бомби в домовете на Петре Шилегов и Радмила Шекеринска и да се подпали колата на Любомир Фръчковски (членове на ръководството на СДСМ - бел. ред.). Аз им казах, че в къщите на Рада и Шилегов няма никой. Планът не се осъществи", уточнил Симовски. Той е заявил също, че Атанасовски не бил доволен от масовостта на протеста тогава.

Бившият директор на УБК Владимир Атанасовски не е сред 33-та обвинени за терористична заплаха за конституционния ред. Други свидетели по делото за атентата срещу парламента твърдят, че Атанасовски е злоупотребил с доверието на патриотичните организации, като ги е използвал в събитията от 27 април 2017 година, обявявайки, че президентът Иванов ще обяви военно положение, а военната полиция е готова да арестува ръководството на СДСМ.

Македонският парламент официално отне имунитета на Груевски

Парламентът на Македония одобри искането на съда за задържане на депутата Никола Груевски и с 62 гласа „за“ прие решението ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com