Списъкът на Джафери: Кои са новите македонски министри

2563
Списъкът на Джафери: Кои са новите македонски министри
Снимка: Правителствена пресслужба на РСМ/БГНЕС

Главата на бъдещото техническо правителство Талат Джафери получи всички предложения от политическите партии за министри и заместник-министри и се очаква да ги представи на председателя на парламента, предаде БГНЕС.

Изборът на правителство

С това се отваря път за свикване на заседание за избор на ново правителство. Според съобщенията то трябва да се проведе на 28 януари, но от пресслужбата на парламента по-подробна информация за датата за провеждане на заседанието е обявена за този следобед.

Още: Пендаровски връчи мандат за преходно правителство (СНИМКИ)

Вчера, след като парламентът констатира оставката на досегашния председател на парламента Талат Джафери, президентът на държавата Стево Пендаровски връчи мандата за съставяне на бъдещото правителство на досегашния президент Джафери.

Техническото правителство се избира 100 дни преди изборите, които са насрочени за 8 май, и ще действа до избирането на нов кабинет.

Първи вицепремиер

Като част от техническото правителство, първи вицепремиер, съгласно споразумението между СДСМ и ДУИ, ще бъде Боян Маричич, който остава и вицепремиер по европейските въпроси, докато Артан Груби, който досега заемаше позиция първи вицепремиер и министър на политическата система, ще бъде министър на външните работи.

Още: ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски прие българския диктат, оставката му е закъсняла

Постове за опозицията

Опозицията заема министерски постове в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика и допълнителни заместник-позиции в министерствата на финансите, на информационното общество и администрацията и на земеделието.

ВМРО-ДПМНЕ предложи Панче Тошковски за технически министър на вътрешните работи и Гьоко Велковски за министър на труда и социалната политика. За допълнителен заместник-министър на финансите е предложена Елена Петрова, за информационното общество и администрацията - Стефан Андоновски, а за земеделието, горите и управлението на водите - Цветан Трипуновски.

Кои запазват постовете си

Още: Димитър Ковачевски и Талат Джафери подадоха оставки. Чака се техническо правителство

Известни са и имената на министрите и допълнителните заместник-министри, които идват от редиците на СДСМ. Досегашният началник на кабинета на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски Митко Боймачалиев е кандидат за допълнителен заместник-министър на вътрешните работи, а досегашните министри на културата, околната среда, транспорта, отбраната и земеделието запазват постовете си. 

Заместниците

Виктория Аврамовска Мадич в Министерството на правосъдието, Мая Манолева в Министерството на здравеопазването, Александър Байдески в Министерството на информационното общество и администрацията, Филип Николовски в Министерството на финансите и Мики Кръстев в Министерството на местното самоуправление са предложени за допълнителни заместник-министри от редиците на СДСМ. Бившият министър на труда и социалната политика Йована Тренчевска е предложена за допълнителен заместник-министър на труда и социалната политика.

Още: Македонските лидери умуват за изборна стратегия и общ президент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com