Сръбска партия вещае провал на извънредните избори в Северно Косово

1063
Сръбска партия вещае провал на извънредните избори в Северно Косово
Снимка: Gulliver/GettyImages

Сръбска листа няма да участва в извънредните местни избори в Северно Косово, съобщиха от партията.

„Предвид решението на Прищина да проведе извънредни избори в северната част на Косово и Метохия, искаме да информираме обществеността, че Сръбска листа няма да участва в тези избори“, уточниха те, цитирани от KoSSev. info.

Бившият посланик в Косово: Ситуацията е взривоопасна и проблемите се задълбочават

"Периодично в Северно Косово възниква напрежение. Но този път случващото се изглежда по-задълбочено. Нещо, което не се беше случвало сл...

Освен тях, както съобщиха от СЛ, в посочените избори, насрочени за 18 декември, няма да участват и гражданите, които ги подкрепят.

„И 95% от тези, които са в тези райони“, подчертават от партията в кратко изявление.

Че извънредните местни избори за четирите северни общини, които Прищина насрочи за декември, са „обречени на провал“, тъй като нямат смисъл без сърбите, коментира и Петър Петкович, директор на Службата за Косово и Метохия. Той отново обвини Прищина, че нарушава друга точка от Брюкселското споразумение, но и че "продължава да прилага правно и институционално насилие срещу сърбите с едностранни решения".

Извънредните местни избори в Косово, които бяха насрочени вчера от президента на Косово Вьоса Османи, бяха предизвикани от нова криза с регистрационните номера след решението на косовското правителство да извърши пререгистрацията на сръбските регистрационни номера на РКС на етапи, което завърши с излизането на сърбите от всички косовски институции, включително четирима кметове в общини на север. От деня, в който започна изоставянето на косовските институции, премиерът на Косово Албин Курти многократно призова сръбската общност да се върне, въпреки че той все още отказва да изпълни техните искания - оттегляне на решението за пререгистрация и формиране на Съюз на сръбските общини.

От друга страна, международни представители призовават за незабавна деескалация на напрежението, което предполага правителството в Прищина да отложи крайния срок за (пре)регистрация за следващите 10 месеца и незабавно да започне разговори за формирането на ССО.

Курти: Прищина е в тясна връзка със съюзниците заради ситуацията в Северно Косово

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че правителството му е увеличило координацията с международните съюзници поради ситуацията, създ...

ОЩЕ: Предсрочни избори за кметове на мястото на напусналите сърби в Северно Косово на 18 декември

След срещите миналата седмица в Париж с най-високопоставените европейски служители, от Брюксел дойде потвърждение, че върховният представител на ЕС е внесъл предложение към Вучич и Курти за разрешаване на настоящата криза в Косово, но също така кризата с регистрационните номера да бъде решена преди 21 ноември, когато според решението на Прищина започват да се наказват онези, които не са пререгистрирали превозните си средства.

Петкович каза днес, че Прищина никога не е искала институционално сътрудничество със сърбите в Косово, а „те само се опитаха да приложат и завършат своята великоалбанска идея и да изгонят сърбите от техните вековни огнища. "

„С едностранно решение за провеждане на някакви извънредни избори в четири сръбски общини в северната част на Косово и Метохия, както и в навечерието на големия празник на Свети Николай, властите в Прищина продължават да упражняват правно и институционално насилие срещу сърбите, нарушавайки между другото точка 11 от Брюкселското споразумение“, каза той.

Затова директорът на Службата за Косово и Метохия осъди тези избори на провал, заявявайки, че те нямат смисъл без сърбите и сръбския народ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com