Турският премиер Ахмет Давутоглу се оттегля от поста си

1902
Турският премиер Ахмет Давутоглу се оттегля от поста си

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви, че се оттегля от поста си, въпреки че смята мандата си до този момент за успешен. Това съобщиха в. Hurriyet и редица световни агенции.

Освен министър-председател, Давутоглу бе и лидер на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Днес той обяви, че на 22 май партията ще проведе извънреден конгрес, на който ще бъде избран нов водач, но той самият няма да се кандидатира отново. Това означава, че след това вече няма да бъде и премиер, защото съгласно правилата на партията председателят ѝ съвместява позицията с тази на министър-председател.

Управляващата партия в Турция с извънреден конгрес на 22 май

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще проведе извънредния си партиен конгрес на 22 май. В същото вре...

"Нямам чувството, че съм се провалил. Нямам и угризения за това решение", заяви Давутоглу на пресконференция днес. По думите му оставката не била избор, а "необходимост".   

Той обаче подчертава, че остава в добри отношения с президента Реджеп Ердоган. "Нашите отношения, основаващи се на лоялност, ще продължат", каза Давутоглу.

По повод решението за провеждане на извънреден конгрес на партията президентът Реджеп Ердоган заяви, че то е било взето от самият Давутоглу. „Поздравления. Това е собствено решение на премиера“, посочи той.

Вчера Ердоган и Давутоглу разговаряха на четири очи в продължение на час и половина. Според слуховете между двамата е имало сериозен разрив. Дават се различни предположения за причините - от това, че Давутоглу е бил пречка пред установяването на президентска република, до това, че Ердоган иска да сложи на премиерския пост своя зет, който в момента е министър на енергетиката.

Глас до Ердоган: Няма да има предсрочни избори

В Турция не се очаква провеждането на предсрочни избори, след като управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) избере нов ...

Ердоган лично избра Ахмет Давутоглу да го наследи начело на Партията на справедливостта и развитието, след като беше избран за президент през 2014 г. Преди това Давутоглу беше външен министър на Турция.

Промяната в управлението идва в момент на нарастваща нестабилност в страната, която страда от задълбочаващия се конфликт с Кюрдската работническа партия, атаки на "Ислямска държава", огромен приток на мигранти, отлив на инвестиции и други икономически проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com