В Донецк: Киев е разработил настъпателна операция за прогонване на рускоезичното население

8526
В Донецк: Киев е разработил настъпателна операция за прогонване на рускоезичното население
Снимка: Getty images

Разузнаването на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) се сдоби с плана на украинската армия за настъпателна операция в Донбас, като основната цел е изтласкването на рускоезичното население от територията.

Това разкри на брифинг зам-началникът на отдела на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин, цитиран в руски медии.

Коментар №3 на седмицата: Война: Путин ще нападне Украйна. Путин няма да нападне Украйна

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.Мина вече дос...

„Целта на украинската настъпателна операция срещу независимите републики е да "прочисти" територията на народните републики от рускоезичното население, да го прогони в Русия и да получи контрол над цялата територия на народните републики", подчерта Басурин.

Междувременно, съгласно съобщенията от петък до събота на обед бяха евакуирани 36 000 жители главно на Луганската народна република (ЛНР). Към сутринта от ДНР са били евакуирани 3126 души.

Настъпателният план на киевските сили за сигурност, който попадна в ръцете на Народната милиция на ДНР, включва нанасяне на основния удар в посока Краматорск-Дебалцево и след това достигане на границата с Руската федерация в рамките на два дни до линията Алчевск-Енакиево, каза Басурин. „Главния удар на украинската армия е Краматорск–Дебалцево. Ударът се нанася от силите на 30-та механизирана, 17-та танкова и 95-та въздушно-щурмова бригади на Въоръжените сили на Украйна с подкрепата на 26-та артилерийска бригада. Следващата задача е достигане на линията Алчевск-Енакиево. По-нататъшната задача на групата е да достигне границата на Руската федерация в рамките на два дни", отбеляза той.

„В хода на военните действия се планира обкръжаването и блокирането на големи населени места Донецк, Луганск, Горловка и Алчевск“, добави Басурин.

Луганск обяви всеобща мобилизация

Ръководителят на сепаратистите в Луганск Леонид Пасечник е подписал указ за всеобща мобилизация. С указа се забранява на мъжете на възр...

По думите му украинската армия планира при настъплението да унищожи военната и цивилната инфраструктура на ДНР и ЛНР на дълбочина 10-15 км от линията на съприкосновение. „Според плана на украинските стратези в уречения ден „D“ се предвижда унищожаване на военни и цивилни дестинации на територията на ДНР и ЛНР на дълбочина 10-15 км“, отбеляза Басурин.

,„Този план за настъпателна операция в Донбас е разработен от украинския Генерален щаб и одобрен с решение на Съвета за национална сигурност и отбрана в началото на февруари тази година. За операцията са отредени до пет дни“, добави Басурин.

Той разкри още, че спящи клетки на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) планират да извършват диверсии на територията на ДНР и ЛНР по транспортни маршрути дълбоко в територията на двете републики, както и да елиминират и отвличат отделни служители от ръководството им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин: Приятелството между Китай и Сърбия е желязно

Безредици в Гърция заради Газа: Протестиращи щяха да нахлуят в египетското посолство (ВИДЕО)

Избори 2 в 1 в Северна Македония

Румъния постави условие, за да даде Patriot на Украйна

Земетресение разлюля Вранча

Заради предполагаемо домашно насилие: Албанка и трите ѝ малки деца се хвърлиха в река

Андрей Пленкович си осигури мнозинство в хърватския парламент

В последния дебат: Пендаровски и Силяновска спориха основно за България

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com