Военен: Армията на Сърбия става по-силна всеки ден

3745
Военен: Армията на Сърбия става по-силна всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал-полковник Милан Мойсилович заяви, че ситуацията със сигурността в Северно Косово е стабилна, поради засиленото присъствие на полицията, но непредвидима, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне Новости“, цитиран от "Фокус". 

В рамките на участието си в програмата „Дневник“ на РТС той обясни, че ситуацията със сигурността е много сложна и изпълнена с напрежение.

„Отговорност на военнослужещите от КФОР е да осигурят стабилна ситуация на територията на Косово и Метохия. Ние се интересуваме от нашите граждани не само в Северно Косово, но и в южната част на страната, на цялата територия на Косово и Метохия“, заяви военният.

По думите на Мойсилович, Белград поддържа тясна комуникация с КФОР и по тази линия се осъществява постоянен обмен на информация.

„Президентът на републиката се е ангажирал с мирно решение на въпроса за Косово и Метохия, така че военното участие в момента не се разглежда при разрешаването на този въпрос, но като войник не мога да изключа тази възможност“, обясни началникът на Генералния щаб на сръбската армия.

Пак протести срещу Вучич в Сърбия

Масови протести срещу сръбския президент Александър Вучич се проведоха снощи в 25 града на Сърбия. Най-големият беше в Белград - там се...

Генералът посочи, че не може да се каже, че състоянието на армията е добро, защото по цялата административна линия се изпълняват задачи за подобряването й.

Когато става въпрос за готовността на армията, Мойсилович казва, че това са по-ведри теми.

„Сръбската армия е образно казано много по-силна от вчера, а утре ще бъде по-силна, отколкото е днес. Има 14 „МиГ-29“, 10 от които в Република Сърбия, а четири са в основен ремонт в Беларус“, каза той и добави, че в момента Сърбия достига нивото на военновъздушните сили на СФРЮ.

„Чакаме деня, когато ще пристигнат и хеликоптерите. Ние се занимаваме с броя на самолетите. Но това се отразява на общите способности на нашата армия. Летателните часове са повече, има повече прихващания във въздуха, което ни дава сигурност“, каза генералът.

Що се отнася до военния парад, който ще се състои на 24 март по повод 24-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Сърбия, Мойсилович заяви, че по този начин армията ще даде своя принос в отбелязването на датата на започването на бомбардировките.

САЩ: Сърбия и Косово да възобновят диалога

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, който бе изпратен от Вашингтон със специалната задача да под...

Той съобщи, че тогава ще полетят „МиГ“-овете, с които разполага сръбската армия и те ще бъдат представени пред гражданите.

„Разбира се, няма да можем да покажем всичко, което имаме на разположение, но ще демонстрираме нашите способности,, за да може армията да е готова и мотивирана да изпълнява всички задачи“, обясни Мойсилович.

По неговите думи, сръбската армия е готова да реагира на всяка криза в региона.

Що се отнася до материалното положение на войниците, Мойсилович е окуражен от факта, че цялото държавно ръководство мисли за своите защитници на сигурността.

„Имахме увеличение на заплатите и това показва, че държавата стои зад армията“, началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com