Вучич подклажда огъня в Косово и Босна, Прищина недоволства от ЕС

4571
Вучич подклажда огъня в Косово и Босна, Прищина недоволства от ЕС
Снимка: Pixabay

"Сърбия плаща висока цена поради цялостната геополитическа ситуация. В изключително трудна ситуация сме, но не по наша вина." Това заяви сръбският президент Александър Вучич в обръщение към нацията тази вечер, съобщи вестник "Политика".

Според него най-важната тема за Белград е "случващото се в Косово" и напредъка на Прищина към членство в Съвета на Европа.

"Ще говоря и за нашия народ в Босна и Херцеговина (БиХ). Става дума за цялостния натиск върху Сърбия и сръбския народ, преди всичко поради нашия военен неутралитет, отношението към конфликта в Украйна и позицията на Сърбия, че осъжда нападението срещу суверенна държава, но не се присъединява към санкциите срещу Русия. Третата причина, и тя е свързана и с двете предишни, е, че западните страни изпитват голям натиск поради напредването на руските сили и несигурността как ще завърши войната и те са под натиск от възможни бъдещи политики на Москва, които ще се основават на това, което често се нарича косовски прецедент", каза Вучич.

Още: Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Президентът на Сърбия твърди, че откакто премиерът Албин Курти е дошъл на власт в Косово през 2021 г., "Прищина непрекъснато е предприемала ескалиращи ходове и че оттогава е имало 494 етнически мотивирани атаки срещу сърбите и сръбската църква".

Александър Вучич каза и, че докладчикът на Европейския парламент за приемането на Косово в Съвета на Европа Дора Бакояни е променила мнението си относно членството на Прищина "въз основа на телефонно обаждане", като е неглижирала необходимостта Прищина първо да създаде Асоциацията на сръбските общини (АСО) в Косово.

Вучич посочи, че ще разговаря с президента на ентитета в БиХ Република Сръбска Милорад Додик "да води политика на мир, но и политика на понижаване на напрежението". По думите му, сръбският президент обменя информация с Додик всеки ден и заяви, че следи работата на парламента на Република Сръбска "до два след полунощ".

"Ситуацията е сложна, политически напечена и когато говорят за Дейтънското споразумение, кажете ми какво и кой член е нарушила Република Сръбска? Покажете ми члена от Дейтънското споразумение, който Додик е нарушил, ще помоля и аз върховният представител Кристиан Шмид. Внуците на Додик ли са им виновни", добави Вучич, цитиран от БГНЕС.

Още: Пращаме още военни да пазят мира в Косово като част от мисията на НАТО

Косово недоволства от Запада

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла разкритикува Европейския съюз за "небалансирания подход", особено след нападението в село Банска на 24 септември 2023 г., като заяви, че вместо да се вземат мерки срещу Сърбия, са наложени санкции на Косово. Според него, въпреки че информацията е била споделена с партньорите на Косово, от тяхна страна има нежелание да се потърси отговорност от сръбската държава.

"Поведението на различни кръгове в Европейския съюз е изненадващо. Чух изказване на заместник-председателя на Европейския парламент, който изрази несъгласието си с небалансирания, несправедлив подход на ЕС, при който екстремистките структури на Сърбия атакуват КФОР", заяви Свечла в ефира на телевизия A2 CNN.

Министърът предупреди, че всеки момент главният организаторът на миналогодишната атака Милан Радойчич може да получи нова заповед за нападение срещу Косово. "Той е лидер на тренировъчните групи и може да приеме всяка друга заповед от Александър Вучич за нападение. Част от тренировките се провеждат в неговите имоти. Крайно време е международната общност да промени подхода си по отношение на Вучич", подчерта Свечла.

Още: The Wall Street Journal: Путин пали огъня в Косово и Босна

Милан Радойчич, който пое отговорността за организирането на терористичния акт в село Банска, е обвинен в три престъпления - "сериозни действия срещу конституционния ред или сигурността на Косово", "извършване на терористичен акт" и "пране на пари" от международната организация Интерпол: Напрежението расте: Полицията в престрелка с най-малко 30 въоръжени в Северно Косово

Преди няколко месеца Интерпол също така издаде заповед за арест срещу него и други терористи, участвали в нападението на 24 септември.

Предисторията накратко

В неделя, 24 септември, 2023 година, въоръжена група атакува косовската полиция в Баня и Звечани, като уби сержант Африм Буняку.

Още: "Билд": Сърбия на Вучич е другият голям фронт за Владимир Путин

Косовските власти директно обвиниха Сърбия, че стои зад тази терористична атака, тъй като Радойчич - доверено лице на сръбския президент Александър Вучич, пое отговорност. Сръбските власти арестуваха Радойчич, но само ден по-късно го освободиха. Сърбия не се дистанцира от това нападение, а напротив - обяви ден на национален траур в памет на убитите терористи.

Съединените американски щати и Европейският съюз осъдиха случилото се и поискаха извършителите да бъдат изправени пред съда.

След терористичната атака официален Белград разположи голям брой военни части по границата с Косово, които дни по-късно бяха изтеглени поради натиска на международната общност.

Запада с конкретни идеи как сърбите да са доволни в Косово

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com