Западните Балкани се превърнаха в зона на бързо разпространение на коронавируса

1715
Западните Балкани се превърнаха в зона на бързо разпространение на коронавируса
Снимка: iStock

Борбата с нарастващия брой заразени с COVID-19 в няколко балкански държави ги принуди да засилят ограниченията с надеждата да облекчат натиска върху своите претоварени здравни системи, пише БГНЕС.

Лекарите в босненската столица Сараево предупредиха, че инфекциите са "експлодирали" през последните дни и призоваха хората да се съобразят с разпоредбите за ограничаване на пандемията, предаде агенция "Ройтерс".

СЗО: Всички страни от Западните Балкани ще получат ваксини

Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клюге заяви днес на редовна пресконференция за коронавирус...

Положително е, че първите дози ваксини на AstraZeneca, дарени от съседна Сърбия, бяха приложени в Сараево вчера.

Босненските власти заявиха, че всички барове, ресторанти и магазини за нехранителни стоки в кантона Сараево ще бъдат затворени през този уикенд.

"Това са тежки дни и за пореден път апелираме гражданите да бъдат максимално бдителни и да се грижат за себе си и околните, за да могат да ни помогнат да поддържаме здравната система стабилна", каза Исмет Гавранкапетанович, ръководител на Сараевската болница.

В Сърбия премиерът Ана Бърнабич заяви, че назначеният от правителството орган за кризисни ситуации най-вероятно ще се срещне днес, за да вземе решение за по-строги мерки за предстоящия уикенд. Независимо от това, Сърбия отчита повече от 4000 нови инфекции дневно и лекарите определят ситуацията като тревожна.

Правителството стартира кампания, за да насърчи хората, които все още не са ваксинирани, да го направят. Експерти обвиниха за неотдавнашния скок на заразяванията нарушаването на правилата и факта, че ски курортите останаха отворени през целия зимен сезон.

Скептицизмът на Балканите застрашава ваксинацията срещу COVID-19

Докато правителствата на Балканите се борят да осигурят ваксини срещу коронавирус, дебне един враг: антиваксинационно движение, което н...

Бърнабич също критикува провеждането през последните дни на два концерта на популярна група на закрито, като заяви, че властите ще забранят всички концерти в бъдеще. Сръбският премиер настоя, че "ще поискаме организаторите на концертите да бъдат наказани".

В съседна Черна гора здравните власти заявиха, че училищата ще преминат към дистанционно обучение, докато дневните центрове, баровете и фитнес центровете ще бъдат затворени като част от допълнителни мерки, наложени на малката нация от 620 000 души.

Черна гора отчита най-високите нива на инфекция и смъртност в Европа с над 80 000 инфекции и над 1000 смъртни случая. Властите заявиха, че ако ситуацията се влоши, може да поискат от Европейския съюз да изпрати медицински персонал на помощ. Здравните служители на Черна гора заявиха, че досега приблизително 70% от болничните легла в малката адриатическа държава са заети поради третата вълна на пандемията.

В Северна Македония в сряда от 22:00 влезе в сила двуседмичен комендантски час до 5 часа сутринта. Властите в балканската държава от 2,1 милиона население регистрираха миналата седмица 60% увеличение на инфекциите на седмична база. Повечето от новоприетите пациенти са заразени с британския вариант на коронавируса.

Още: Висок остава броят на новите случаи на COVID-19 у нас, над 11 000 са вече починалите след заразяване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com