Започва процесът срещу гръцката "Златна зора"

3963
Започва процесът срещу гръцката "Златна зора"
Снимка: Интернет

Днес лидерите на гръцката неонацистка партия "Златна зора" ще заменят депутатските банки с подсъдимата скамейка. В Атина започва исторически процес, който трябва да определи дали политическото движение се приравнява с престъпна организация.

Знак за значението на съдебното заседание са четири демонстрации на антирасисткото движение, които са планирани преди началото на процеса в 9 часа. На него ще се явят като обвиняеми 69 души, предаде БГНЕС.

Някои от тях са задържани под стража в затвора в Коридалос в западните покрайнини на Атина, където специално пригодена зала трябва да поеме началото на процеса. Той може бързо да продължи на по-голямо и по-централно място.

Други от обвиняемите ще се явят свободни. Такъв е случаят на основателя и лидер на "Златна зора" Никос Михалолиакос, който бе пуснат на свобода в края на март след 18 месеца в ареста.

Според обвинението той е начело на "престъпна организация", която от 2008 г. насам отприщва насилието си срещу чужденци и срещу политически опоненти.

Влязла за първи път в парламента през 2012 г. "Златна зора" е на трето място след изборите през януари т.г., спечелени от СИРИЗА.

Никос Михалолиакос защити формацията си тази седмица като "националистическо движение", "законна политическа партия", а не "престъпна организация". Но месеците на съдебно разследване на партията бяха съпроводени с публикации в медиите, които разкриват множество документи, снимки и видеоклипове, свидетелства за наличие на "щурмоваци" на партията, нощни рейдове с мотори срещу чужденци, тренировъчни лагери в страната с обучение за употреба на автоматично оръжие "Калашников".

В къщата на номер 2 на "Златна зора" Христос Папас полицията откри малък музей на нацизма със свастики и портрети на Хитлер.

Шокът, който преживя страната, бе убийството на младия антифашистки рапър Павлос Фисас, намушкан близо до Атина през септември 2013 г..

Събитието разтърси общественото мнение и политическата класа след години на относителна пасивност срещу агресията, насочена сред другото и срещу имигрантите. Освен за убийството на Фисас, на съдебния процес ще стане въпрос и за опита за убийство на четирима египетски рибари през юни 2012 г. и за нападението срещу комунистически дейци през септември 2013 година.

Според прокуратурата "не може да се счита за законно, сдружение или организация, която, под прикритието, че е политическа партия, има за цел с помощта на физическо насилие или военна, да извършва заплахи срещу човешкия живот или физическата неприкосновеност на гражданите", пише АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com