Зоран Заев е оптимист за преговорите с България

3348
Зоран Заев е оптимист за преговорите с България

След разговорите в Берлин между дипломатите на България и Северна Македония, Зоран Заев заяви, че е оптимист за решаване на спорните въпроси преди утрешния му разговор с Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

"Има оптимизъм и трябва да има оптимизъм по отношение на разрешаването на въпроса с България", заяви премиерът Зоран Заев пред Sitel TV тази вечер, след разговорите между външния министър Буяр Османи и вицепремиера Никола Димитров и Екатерина Захариева.

Заев ще участва в „Thessaloniki Summit 2020”, чака се потвърждение от Борисов

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще участва в четвъртък във виртуалната дискусия на петата среща „Thessaloniki Summit 20...

Премиерът Заев обяви, че утре трябва да проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел. Информирайки, че по време на срещата в Берлин той е бил онлайн с Османи и Димитров, Заев подчерта, че вижда оптимизъм както в обръщението на Захариева, така и в статуса на премиера Бойко Борисов във Facebook.

Той подчерта, че помощта от Германия е добре дошла и оцени, че честите комуникации между работните групи и министрите от двете страни дават резултат, защото това са две приятелски страни. Заев припомни, че България е върнала във фокуса на ЕС Западните Балкани и има желанието да продължи европеизацията на региона.

"Сега е наш ред. Република Северна Македония трябва да отвори главите през първата междуправителствена конференция. Опитвам се да получа пълно разбиране. И двете страни искат решение”, каза Заев.

По отношение на името на страната и езика премиерът Заев подчерта, че в този момент може да се намери решение на всички дилеми и отворени въпроси. "По отношение на езика, нека продължим с двустранното споразумение. За нас македонският език е в съответствие с Конституцията ни, а българският език е в съответствие с тяхната Конституция. ЕС признава македонския език, той вече е включен в преводите на срещите, провеждани в европейски органи и институции”, заключи Заев. Той добави, че има възможност да се постигне споразумение, защото днес е ясно декларирано, че реалността е призната - съществуването на македонския народ и македонския език и сега става дума за историята.

Пендаровски и Заев: За македонския език и идентичност не може да се преговаря

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че твърденията, че македонският език и нация имат български корени, "са неприемливи", ...

Според Заев историята е от компетентността на историците, а не на политиците и именно историците трябва да намерят решението на спорните въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com