Зоран Заев: Македонците са уверени в своята идентичност

5520
Зоран Заев: Македонците са уверени в своята идентичност
Снимка: БГНЕС

"Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори. Това е ратифицирано от Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека. Това е правото на самоопределение, което е гарантирано от Хартата на ООН и накрая от Договора от Лисабон, като конституционна основа на ЕС." Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в телевизионно предаване, пише БГНЕС. Той подчерта, че македонците са уверени в своята идентичност. „Македонската нация и македонският език са неоспорим факт”, подчерта Заев.

„България казва, че признаваме реалността и приемаме съществуването на македонци и македонския език. Но нека се върнем назад в историята и да видим историческите факти. До момента имаме договорена двустранна норма. Беше договорено през 1999 г., което през 2017 г. беше потвърдено от Договора за приятелство и добросъседство, тоест обръщаме се към тях на македонски, в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония и България в съответствие с нейната Конституция. Няма разговори за самоопределението или македонския език, който е в основата на нашата идентичност”, подчерта Заев. Той каза, че разговорите с България са били по отношение на споровете за историята от двете страни на границата.

Заев официално застана начело на Северна Македония за втори път

Македонският парламент одобри новото правителство на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати, предаде БГНЕС. Това е втори...

„Знаете ли, първо, историята е дело на историци. Политиците не обсъждат исторически въпроси. Политиците могат да насърчават историческите комисии, които да дебатират, всъщност до момента те го правят с голям успех. Пет исторически фигури, три исторически периода. Имаме добра перспектива за преговори, основани на исторически факти”, каза Заев. Премиерът на Северна Македония подчерта, че страната е приятел с България. Той каза, че на двете нации и двете страни не трябва да се дистанцират през този период. „Трябва да сме близки народи, да си сътрудничим, да отваряме перспектива за младите хора и децата. Това е задължение на всички, разбира се, най-вече мое и на Борисов като първи в изпълнителната власт и в двете страни”, посочи Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com