Дербито на Пловдив прекратено заради приходи от кафене и екипи

9516
Дербито на Пловдив прекратено заради приходи от кафене и екипи
Снимка: БГНЕС

Локомотив (Пловдив) е на път да плати тежък данък заради желанието на група ултраси да запазят приходите от клубното кафене почти изцяло за себе си. Става дума за 50-ина души, част от които са тартори на „черно-бялата“ торсида. Те са готови да жертват дори отбора, за да се запази финансовият им рахат. Въпросните фенове държат зад кадър клубното кафене, а така също въртят и търговията с артикули, носещи емблемата на Локомотив. Те са се вдигнали на нож срещу собственика Константин Динев заради негово решение от януари. Тогава бизнесменът е поставил ултиматум на един от директорите на клуба парите от тази търговия да влизат във фонд „Бесика".

„Не може от търговията с емблемата на Локомотив в клубната каса да влизат 100 лева на година! Това е истински обир. Да се прекратят всякакви договори, заробващи Локомотив и да се направят нови, с които да се гарантира влизането поне на 100-150 хиляди лева на година във фонд „Бесика"! Не ме интересува кой преди мен е въртял далавери с тази дейност, но аз искам парите, които се изкарват на гърба на Локомотив, да отиват за клуба, а не да потъват в нечии джобове“, категоричен е бил в началото на годината Динев.

Само седмица след заканата му, засегнатите от решението му започнали да организират публиката на Локомотив да тръгне срещу легитимния собственик на „черно-белите“. Формалният мотив е бил лагерът на пловдивчани в Испания, където някои резултати на отбора на Александър Станков бяха шокиращи. Разследване на УЕФА обаче не откри нищо нередно в двубоите, въпреки че хора на спецкомисията на футболната централа нищиха проблема две седмици и у нас. Въпреки това през Фейсбук и с натиск над някои от най-силните фенклубове. преяждащите с пари от Локомотив ултраси организираха мегакампания срещу хората, спасили клуба от фалит миналото лято. На пловдивските наместници на Динев пък е било подсказано, че ако началникът им ревизира решението си за „клубния бизнес", атаката срещу него ще бъде притъпена. Обиден от това отношение към него, самият Динев спря не само да идва на мачове на Лаута, но и въобще да стъпва в Пловдив.

Прекъсването на мача с Ботев е било отдавна планирано от хората, които искат да заграбят бизнеса с клубната емблема. Под техния натиск в навечерието на срещата с Ботев беше разпространена декларация, канеща всички ултраси на стадиона. Далеч по-сериозна организация обаче е кипяла на „тихия фронт". На най-ортодоксалните привърженици е бил промит мозъка, че мачът Локомотив - Ботев е уреден. Според „запознатите" срещата трябвало да завърши „1" първото полувреме и „2" краен резултат. В навечерието на двубоя, а и на самия стадион, на запалянковците е било втълпявано, че ако мачът не завърши, това ще е страшен удар по Константин Динев, защото щял да загуби страшно много пари. Само по себе си подобно твърдение е идиотско, защото, когато една среща не завърши, букмейкърът просто ти връща парите.

Най-първосигналните запалянковци обаче се вързали на провокацията и всички видяхме какво се случи на „Лаута“. Представители на подстрекателите пък са били онези „запалянковци", които обясниха на Мартин Камбуров, че няма да прекратят хвърлянето на бомби, защото „този мач не трябва да завърши"! Обиден, легендата на „черно-белите“ се прибра в тунела, след което реферът Кабаков реши да прекрати срещата. Замесен в скандала е и бивш директор на „черно-белите“. Той е разписвал навремето договорите с хората, които днес богатеят на гърба на Локомотив, без клуба да печели нещо от това. Пак той вече бе обвинен веднъж, че използва ултрасите за свои лични цели.

Очевидно сега личните му цели са Локомотив да бъде разбит, а собственикът да си тръгне обиден, за да не разследва никой дейността на директора. Въпросният ексшеф се опита миналото лято да намери нов собственик на клуба, но хората с пари под тепетата отказаха категорично да работят с него точно заради дребните му афери. Така сега единственият му бизнес са дивидентите от договорите, които той е подписал за отдаване на кафенета и търговската марка на Локомотив. Не случайно в последните дни въпросният ексначалник твърди наляво и надясно из Пловдив, че има начин властта на „Лаута“ да бъде сменена. А провокациите от събота са явно част от "тези начини".

Вестник "7 дни спорт"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ