Подмяна или промяна: Избират нов президент на БФС

4685
Подмяна или промяна: Избират нов президент на БФС
Снимка: БГНЕС, Ивайло Илиев/Actualno.com; Колаж: Actualno

Днес, 15 март, ще се проведе извънредният изборен Конгрес на Българския футболен съюз, на който ще бъде избран нов президент на централата. Събитието ще бъде в столичния хотел "Маринела", а началният час на Общото събрание е 10:30 ч.

През целия ден екип на Actualno.com ще следи случващото се около Конгреса на БФС, като наши колеги ще присъстват на събитието и ще предават важните новини. Очаквайте актуална информация от изборния процес, както и от страстите извън сградата и по улиците на София.

Кои са фаворитите?

В борбата за президентския пост влизат седем кандидати – според предварителните нагласи и очаквания трима от тях са фаворити за това да наследят Борислав Михайлов. Това са Димитър Бербатов, Георги Иванов - Гонзо и Михаил Касабов. Останалите четирима претенденти са Георги Градев, Манол Иванов, Георги Захариев и Петьо Костадинов. В последния момент от надпреварата се отказаха Христо Крушарски и Илиян Стоянов – Коловати.

Димитър Бербатов

Снимка: БГНЕС

Димитър Бербатов и екипът му, в който са Стилиян Петров и Мартин Петров, за пореден път проведоха сериозна предизборна кампания, обикаляйки за трети път страната. Издигнатият от Пирин Гоце Делчев и Пирин Благоевград Бербатов бе близо до това да свали от властта Михайлов през 2021 година. Тогава бившият нападател на Манчестър Юнайтед загуби с няколко гласа и обжалва, твърдейки, че трябва да има балотаж. Реализатор номер 1 в историята на националния отбор вече обяви и вече Изпълкома си, ако бъде избран за президент – в него личат имената на двама действащи кметове в лицето на Костадин Димитров (Пловдив) и Методи Байкушев (Благоевград), както и на бившия вицепремиер Атанас Пеканов.

Още: Възможна ли е сглобка в БФС: Бербатов коментира евентуално обединение в българския футбол

Георги Иванов - Гонзо

Снимка: БГНЕС

Гонзо също гледа към президентския пост. Бившият нападател на Левски, който на практика е лицето на централата, бидейки технически директор, беше издигнат за кандидат от Добруджа и Ахелой и има своите шансове да се пребори за властта.

Още: Гонзо: Нямам пристрастия - работя добре и с ЦСКА, и с Левски

Михаил Касабов

Снимки: БГНЕС; колаж: Actualno.com

Третият фаворит за поста – Михаил Касабов, бе издигнат от Славия. 68-годишният е в структурите на футболния съюз вече няколко десетилетия, а доскоро за втори път заемаше позицията на временно изпълняващ длъжността президент на БФС след оставката на Борислав Михайлов. След като официално се кандидатира за президент на съюза, Касабов отстъпи временния пост на Емил Костадинов.

Най-силният коз на Касабов е отличното му познаване на футболната система в България и богатите контакти, както в страната, така и в чужбина, пише БГНЕС. Касабов и Гонзо са разглеждани като кандидати на статуквото и според мнозина ще продължат линията на управление на Михайлов, ако някой измежду тях бъде избран за нов президент.

Още: ВАР-ът на Actualno: Битката за президент на БФС мина границата на добрия тон

От останалите четирима кандидати с най-добри шансове да получи известен брой гласове е адвокатът по спортно право и бивш член на екипа на Бербатов Георги Градев. Не е изключено някой измежду него, Манол Иванов, Захариев и Костадинов да си направи отвод и да отпадне в течение на деня на Конгреса.

Преди, по време и след Конгреса

Не липсваха и информации за нередности преди датата на Конгреса. Петьо Костадинов, при закриването на кампанията си във Велико Търново, обяви, че е бил подаден сигнал в СДВР и БФС за купуване на гласове за Общото събрание. Той обаче не пожела да разкрие повече подробности, тъй като в момента тече проверка по случая.

Протестите през миналата година бяха ясен знак, че управлението на БФС трябва да бъде сменено, снимка: БГНЕС

Междувременно, пред хотел "Маринела" се подготвя протест на фенове в деня на Конгреса срещу сегашното ръководство и евентуалното избиране на някой от кандидатите на т.нар. статукво, визирайки Георги Иванов и Михаил Касабов. От СДВР вече обявиха, че имат готовност да използват водно оръдие при ескалация на напрежението, подобно на това преди мача между България и Унгария в средата на ноември, когато се стигна до сблъсъци между полицаи и протестиращи в центъра на София.

Още: "Ако статуквото победи на Конгреса, мач на националите няма да започне - обещаваме"

Любопитен момент в дневния ред на предстоящия Конгрес е четвъртата точка, която гласи "Гласуване на подадена оставка от Президента на БФС". Михайлов вече подаде оставка на 27 ноември, но тя трябва да бъде гласувана от делегатите на Общото събрание. Ако тя не бъде приета, то изборът за нов президент на практика ще се обезсмисли, като в дневния ред при приемане на оставка, остават още три точки – Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет, Избор на президент и Избор на членове на Изпълнителния комитет. Не е изключено решенията от Конгреса да бъдат обжалвани.

Още: Фенове на Левски питат Илиана Раева как Сираков ще гласува на Конгреса на БФС

Конгресът на Българския футболен съюз ще бъде излъчван на живо в YouTube канала на централата. Журналистите на място в хотел "Маринела" пък ще разполагат с екран, на който да следят случващото се в залата. За сравнение, медиите бяха "на тъмно" по време на предишния Конгрес през октомври 2021 г., като до информация се стигаше чрез преки излъчвания от мобилните телефони на някои от кандидатите, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Баражът за Европа се изплъзва: Ботев Пловдив допусна звучна издънка на "Колежа" (ВИДЕО)

Стамен Белчев: Юношите на ЦСКА не са готови за дерби, не искам да прегарят

Николай Костов се гневи: Не отговарям на въпроси за оставка!

Директор в ЦСКА порица Каранга и коментира бъдещето на Белчев

ЦСКА наказа аматьорските грешки на Левски и взе пирова победа (ВИДЕО)

ЦСКА - Левски: Кога и къде да гледаме Вечното дерби в Първа лига?

Костов: Андреев ще пази срещу ЦСКА, искахме вратаря на Локо Пловдив, но... (ВИДЕО)

Ботев Враца обърна Пирин и направи важна стъпка в борбата за оцеляване (ВИДЕО)

Лудогорец иска да строши трансферния си рекорд с Якуб Пьотровски

Пирин Благоевград официално отиде в ръцете на двама бизнесмени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ