ВАР-ът на Actualno: Битката за президент на БФС мина границата на добрия тон

9146
ВАР-ът на Actualno: Битката за президент на БФС мина границата на добрия тон
Снимка: Колаж: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

В петък, 15 март, предстои много важно събитие за бъдещето на българския футбол. Именно за тогава е насрочен извънредният Конгрес на БФС. Очаква се на него футболните клубове у нас да приемат оставката на Борислав Михайлов и да гласуват за нов президент на централата.

Седморка в битката за шеф на БФС

БФС

Общо седем кандидати ще се борят за президентското кресло в Бояна в петък. Това са Димитър Бербатов, Георги Иванов – Гонзо, Михаил Касабов, Георги Градев, Георги Захариев, Петьо Костадинов и Манол Иванов.

Всички те представиха своите програми и в последните седмици се срещат с клубовете и техните представители в опит да ги склонят да гласуват за тях. Погледнато отстрани, всичко изглежда нормално, както би трябвало да се води една предизборна кампания – срещи, разговори, представяне на програми, гостуване по телевизии, радиа и сайтове и всякакви други ПР трикове, за да бъде спечелен вотът.

Валят обвинения и обиди

Георги Иванов

Изглежда обаче това не е точно така. От началото на кампанията част от кандидатите не спряха да си разменят взаимни обвинения, дори и обиди, които минават границата на добрия тон.

В последните седмици, че и месеци се наслушахме на всякакви щуротии. Като че ли най-потърпевш бе Георги Иванов – Гонзо. Бившият нападател на Левски, който в момента заема директорски пост в БФС, бе наричан „измамник“, „осмокласник“ и какво ли още не. Преди дни пък един от кандидатите за президентското кресло – Манол Иванов, се изтъпани и заяви, че Гонзо се виждал на базата в Бояна с хора от ъндърграунда.

Димитър Бербатов

Все още помним какво изтърпя Димитър Бербатов в последните години в битката си да оглави Българския футболен съюз. Президентът на Славия Венцеслав Стефанов, Йордан Лечков, Борислав Михайлов и кой ли още не се усъмниха, че бившият нападател може да се справи със задачата. „Той не може жена си да управлява, тръгнал с футбол да се занимава“, направи се на „хитър“ Венци Стефанов тогава. И това е само една много малка част от всички изговорени по негов адрес глупости.

През тази кампания Бербатов и екипът му също бяха обект на атаки от опонентите за президентския пост в БФС. Това обаче минава всякакви граници и хората, които толкова „милеят“ за бъдещето на българския футбол трябва да се смирят и да затворят усти.

Статуквото на простащината

Не мога да разбера тези хора. Толкова ли са жадни за власт, че са готови да обидят, да очернят някого само и само да си намърдат четирибуквието в стола на Борислав Михайлов!?

Господа кандидати, с подобно поведение вие не доказвате, че искате да направите промяна в българския футбол. Напротив. С плювни и обиди само доказвате, че и вие сте част от статуквото в нашата родина. Може и индиректно, но сте част.

Защото всички се възмущаваха, когато Михайлов, в доста развеселено настроение след един мач, попита репортерка от друга медия: „За какъв цикъл ме питате?“. Помним и министър-председателя Бойко Борисов с неговите „мисирки“ по адрес на репортерките, помним псувните и обидите на различни депутати в Народното събрание. За това статукво говорим. Статуквото на простащината, на невъзпитаните хора, на деградиращото общество. Във всеки един от изброените случаи всички се възмущаваха, а сега е тишина.

Явно у нас цари жаждата за власт

Конгрес на БФС

Всеки един от вас, господа кандидати за президент на БФС, обяснява как ще оправи българския футбол, как ще тръгнем нагоре, как трябва да се обръща внимание на детско-юношеския футбол. А вие помислихте ли за децата, които ви гледат, когато говорите глупости по адрес на опонентите си? Мислите ли, че давате добър пример на подрастващите?

Не си ли давате сметка, че на хората им писна от простащина и с весели шегички като на Венци Стефанов и Боби Михайлов никой няма да ви гласува доверие. Или това не ви засяга? „Няма значение за какъв ме имат само и само да се домогна до властта!“.

Думата „президент“ има голяма тежест

Борислав Михайлов

Не забравяйте, господа кандидати, че думата „президент“ има голяма тежест. Не само заради много отговорната длъжност, но и заради още десетки качества и добродетели, които трябва да притежава човекът, който се кичи с нея. Президентът трябва да е порядъчен, почтен, добронамерен, морален, честен и най-важното възпитан. Защото именно възпитанието показва що за човек си.

Надявам се в останалите три дни до Конгреса всеки един от вас, господа кандидати, да се замисли на какво е готов, за да вземе властта. Защото за момента действията ви показват, че сте готови на всичко. А в този живот, нищо не е на всяка цента. Дано да ме разбирате.

Намерете доблестта и честта да се извините

Конгрес на БФС

Също така се надявам, че на Конгреса всеки един от вас ще намери доблестта и честта да се изправи на трибуната и да се извини на хората, които е обидил по време на кампанията. Само по този начин ще докажете, че имате място в българския футбол, а не идвате просто заради поста и облагите, свързани с него. И в името на най-популярния спорт у нас загърбете различията, съберете се, обменете идеи, опитайте се да ги реализирате и не се дръжте като „хванати от гората“.

Мандатът все някога ще свърши 

Фенове Протест срещу БФС и Борислав Михайлов

Защото в момента вашето професионално бъдеще зависи от футболните клубове и техния избор. Но един ден мандатът ще свърши и ще трябва да станете от президентското кресло. Ще трябва да излезете сред обикновените хора, сред нас. А ние ще помним какво сте вършили, какво сте казали и как сте се държали.

Затова и следващият път, когато в момент на яд или друго състояние на духа решите да кажете нещо, което може да обиди или да засегне друг човек, си спомнете приказката за ловеца, мечката и брадвата. Спомнете си, че и вие сте част от нас.

А на нас ни писна да се занимаваме с простаци. Правим го вече повече от 30 години и наистина се уморихме. Но не толкова, че да оставим любимата ни игра в ръцете на неподготвени и невъзпитани хора. Все пак злочестият край на управленеца Борислав Михайлов бе само преди няколко месеца.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Г-н президент, трябваше да си тръгнете с достойнство

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ВИДЕО: Радостта на Лудогорец след рекордната 13-та титла

Стамен Белчев: Ще направим всичко възможно ЦСКА да завърши втори

Лудогорец хвърли шампионски бой на ЦСКА, грозни сцени белязаха мача (ВИДЕО)

Арда продължава да мечтае за Европа след обрат срещу разколебан Ботев Пловдив (ВИДЕО)

След треньора и основния голмайстор: Левски набеляза и халф на Крумовград

Венци Стефанов: Само ограничен човек може да иска намаляване на отборите в Първа лига

Ботев Пловдив отговори дали ще напусне „Колежа“

Лудогорец - ЦСКА: Кога и къде да гледаме мача за титлата в Първа лига?

Крумовград разката Локомотив Пловдив и завърза битката за 4-то място в Първа лига (ВИДЕО)

Четирикратен олимпийски шампион пое националния отбор на България по биатлон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ