Сираков: Три нулеви години и Левски ще се оправи

9664
Сираков: Три нулеви години и Левски ще се оправи
Снимка: БГНЕС

Наско Сираков е роден на 26 април 1962 г. в София. Голмайстор №1 в историята на Левски с 206 попадения в 258 мача. Печели 6 титли като футболист и още толкова като ръководител. Вдига титлата и със Славия. С националния отбор става четвърти на световното в САЩ през 1994 г. Легендата на Левски даде пространно интервю за случващото се в клуба пред "Преса".      
                        
-През октомври си тръгнахте обиден от „Левски“ (б.р. - след събличането на треньора Ивайло Петев) и досега мълчахте. Защо?

Така ми е по-спокойно. Никой не може да ме обвини, че преча и развалям обстановката.

-Да, но вие сте Наско Сираков, а наближава 100-годишнината през май...

Това не е моят Левски. Не се оприличавам с този отбор. Когато един клуб с толкова богата история навършва цял век, обстановката и атмосферата трябва да са на съвсем друго ниво. Вярно е, че остават няколко месеца. Надявам се ръководителите да впрегнат сили и да поставят нещата на по-добра основа.

-2013-а ли е най-тежката година в „синята“ история?

Левски върви стремглаво надолу вече 5-6 години. Не става дума само за резултати - те са следствие на водената политика. Дали отборът ще стане шампион, или ще вземе купата, е маловажно с оглед на стратегията за развитие. А такава няма! Всичко се прави ден за ден, а това обрича всеки клуб на среднячество. На „Герена“ е приказка с предизвестен край - така е навсякъде, където има двувластие или тривластие. Когато човек не може да взема сам решенията, а зависи от други хора, е невъзможно да се работи правилно.

-С кого дели властта Тодор Батков?

Не виждам защо все аз трябва да бъда лошият. Да излязат шефовете и да кажат какво става в клуба. Ситуацията е смешна, ако не и трагична. Нека Тодор признае публично, че няма пари, и да каже кой му помага. За който и да е български бизнесмен е много трудно в тези времена да издържа сам такъв клуб. От много време няма сериозни постъпления и нещата само се закърпват. Сега продадоха най-качествените и най-перспективните футболисти - Гари Родригес и Антонио Вутов. За втория през лятото водехме жестока борба да остане. Това нормално ли е? Левски е тотално скъсан финансово. Тези пари обаче ще стигнат само до март, когато проблемите с издръжката пак ще се стоварят. Тогава кого ще продадем? Трябва да се каже на хората какво става. Първенството се подновява след 15 дни и феновете ще живеят с идеята за победи. А те няма как да дойдат. Ще имаме сериозни проблеми в оставащите мачове, предвид състава, с който разполагаме. Просто няма игрови потенциал за борба с Литекс, Лудогорец, Ботев. Дори и с ЦСКА, който ни надигра тотално за купата. Трябва да помислиш как ще замениш тези, които продаваш.

-Поддържате ли отношения с някого в Левски?

Чуваме се като приятели с Иво Тонев. Даже наскоро се видяхме. Контактувам и с треньора Антони Здравков. Аз съм отворен човек, не тая злоба и лоши чувства. Ако ме питат, винаги ще дам съвет. Вдигам телефона на всеки.

-Феновете се опасяват, че в юбилейния сезон ще останат без титла и без сектор „А“...

Раева скочи на Батков и Тонев, поиска нов собственик за Левски

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева е сигурна, че футболен клуб Левски ще се вдигне от...

Чакайте, за какви фенове става дума? Според мен говорим за фенове, когато на мач идват поне 15 000 зрители. Аз съм играл пред 20 000 на "Герена“ срещу най-обикновени отбори, а срещу ЦСКА - пред 70 000. Не разбирам как така "феновете“ събличат треньора. Според мен те са срам за Левски. Издигнали са се на пиедестал и си мислят, че те са Левски. Същите тези хора лепнаха най-срамното петно на клуба в цялата му история. Целият свят видя какво се случи с Ивайло Петев. Феновете трябва да ходят на стадиона, така си изразяват мнението. Като продаваш по 700 билета на мач, е показателно. Това е истинската оценка на нашите привърженици. Никой не иска да бръкне в раната. Винаги излиза да говори Наско Сираков.

- Само слабата игра ли отблъсна хората?

Глупости! Левски е играл безобразно през годините, но хората ни подкрепяха. Ето, това ще унищожи клуба - всичките потайни и скрити неща прогониха хората. Левски винаги е бил символ на чистота и демокрация, на протест срещу властта по време на комунизма. Но това вече го няма.

- Кой допусна феновете, които съблякоха Ивайло Петев, да се превърнат във фактор?

Писнало ми е да се карам с всеки и да обяснявам азбучни истини, които се виждат от самолет. Не само в Левски, но и в останалите български отбори публиката бе отблъсната със създаването на фенклубовете. А 90% от тях са платени от самите отбори. Едно и също е дали им даваш пари за охрана, или под масата. Преди никой не се притесняваше да отиде на мач. Сега се насади омраза и хората се страхуват. Едно е да обичаш отбора си, друго е да се бъркаш в неща, от които си нямаш хал хабер. Какво означава ултиматум да не се продава Гари Родригес на Лудогорец? Къде го има това по света? Не знам параметрите на трансфера, но питам - ако Кирил Домусчиев е давал 1 млн. евро, а сега Елче са платили 400 000 евро, на кого са навредили феновете? Гари някаква звезда ли е? Вкарал е 10 гола, 8 са от дузпи. Ако парите са повече, щях на ръце да го занеса в Разград. Даже и панделка щях да му сложа, да го харесат още повече. По-скоро феновете трябваше да тропнат по масата и да не позволят да бъде продаден Вутов.

-Съжалявате ли за последното си завръщане?

Никога не съжалявам за отминали неща. Върнах се с желание и радост. Знам какво трябва да се промени в Левски. Три месеца им набивах в главите на Батков и Тонев, но срещнах твърде малко разбиране. Или не искат, или не могат да променят нещата. Не бъркат в раната, а то вече е цял тумор. Чака ни ходене по мъките години наред.

- Каква е рецептата за излизане от този омагьосан кръг?

Обявяване на минимум три нулеви години. Работа в школата. Единственият отбор у нас, който действа по европейски и произвежда играчи, е Литекс. Всички други са на светлинни години. Футболът е бизнес. Ако някой собственик има егото и желанието да си чеше крастата и да се показва в медиите, е до време. Ще похарчи 10, 20, 30 милиона евро и накрая ще му се скъсат джобовете.

- Навремето вие се наложихте именно през школата...

Не бях само аз, а цяло поколение. Тренирахме като кучета. Времената бяха такива, че само чрез спорта можеше да се постигне нещо. Направихме много жертви, за да си спечелим местата в отбора. Левски не е за всеки.

- Заканихте се, че кракът ви няма да стъпи на "Герена“. Все пак идва юбилеят, няма ли да размислите?

Не си меня мнението през ден. За мен нещата са приключили. Ще размисля само ако видя желание за промяна. Но сега да си приказваме за празненства, е несериозно. Отборът ни е такъв, че ако тръгнем да минаваме Дунава, ще потънем. Говорим колкото да не заспим. Окей, ще направим тези чествания, ще ни дадат по една значка и медал, и какво? Ще ме издигнат в очите на Кольо Слепия ли?

- Как гледате на второто си място след Георги Иванов-Гонзо в анкетата за най-заслужил жив играч?

Такава анкета трябва да започне от второ място надолу. В Левски има една икона, която го символизира - Гунди. Освен това са гласували 5000 души. Ако това е публиката на Левски, не желая да съм и сред първите 20. Нека да съм 50-и! Разбирам да участват 500 000 левскари, но 5000 е смешна работа. Те дори не ходят на мач. Това, че съм втори, не ме засяга. Сега искат да ме снимат в юбилейния календар. Когато е трябвало, са ме снимали с най-големите футболисти в света.

- Какво мислите за взривяването на сектор „А“?

Това е нещо добро. Строежът рано или късно ще бъде завършен. Дали ще е на 24 май, или догодина - няма значение. Вървим към Европа, но имаме стадиони, на които трябва да бъде забранено да се играе. Криза е и трябва да разберем ситуацията. Нека обаче не забравяме, че нова фасада няма да промени лицето на отбора.

- Ще помогне ли Валери Божинов на Левски?

Той е много добро момче. За футболните му качества няма смисъл да говорим, след като е бил в Манчестър Сити и Ювентус. Трябва обаче да реши дали ще гради кариера, или ще продължи да попада в жълтата преса. Дали ще го свързваме с футбол, или с дискотеки. Гладен е за изява, но не е играл цяла година. Може да помогне на Левски, но първо трябва да прочисти главата си. Иначе има качества да бележи по 40 гола на сезон в България.

- Твърдите, че не гледате телевизия. Не ви ли интересува какво става в обществото?

Напротив, просто имам други източници на информация. Ще го кажа най-просто и разбираемо - начинът на живот на хората е отражение на работата на политиците. Българският народ е докаран до най-мизерното си съществуване от години насам. Това е страшно и е петно върху челото на всеки политик. Те са царе на прехвърляне на топката - на 4 г. слушаме новите как обвиняват старите, а хората продължават да обедняват. От немотия започнаха да се палят по улицата. Моля се народът да получи шанс да се оправи. Дано отново видим усмихнати лица. Отношенията много се промениха през последните 25 г. Хората станаха по-лоши и злобни. Но как да не са, като хладилниците са празни, а децата им нямат пари за закуска в училище.

- Съпругата ви Илиана Раева смело се гмурна в мътните води на политиката. Не се ли опитахме да я спрете?

Не само се гмурна, а вече е вир вода (смее се). Мотивира я именно желанието за промяна. Цялото семейство я подкрепя безрезервно. Тя е човек, който не знае какво е крачка назад. Дори като танцува танго, стъпва само напред. Хората я посрещат с огромна надежда и радост. Ще видим какво ще стане.

- Защо не я последвате?

Не, никога! Преди 20 г., когато бях в силата си, ме искаха в политиката, но отказах. Не ставам за политик, защото не съм лъжец. Не мога да кажа на хората, че ще получават по 1000 лева заплата, ако знам, че няма как да стане.

- Тайна ли е кой ви покани?

Десни бяха. Винаги съм бил дясномислещ. Имам много приятели от средите на БСП, но когато седнем на маса, избягвам да говоря за политика. Човек обаче трябва да бъде политически ангажиран. Хората не могат да разберат, че техният глас сега изгражда съдбата на децата и внуците им. След като не си подкрепил никого, нямаш право да плюеш и да имаш изисквания. С две ръце подкрепям идеята за задължително гласуване, но да не забравяме, че се намираме в България и това няма как да се случи.

Батков прие оставката на Сираков

"Приемам оставката на Сираков и се разделяме", каза Тодор Батков на извънредна пресконференция, предаде БГНЕС. "Аз еднолично взех реше...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ