МБАЛ Благоевград изпадна в колапс

38148
МБАЛ Благоевград изпадна в колапс
Снимка: БГНЕС

Разпадът в МБАЛ-Благоевград продължава. След като в понеделник, 29 септември, трима лекари от инфекциозното отделение излязоха в болнични, сега други четирима лекари напускат възловото Спешно-приемно отделение, предаде БГНЕС.

В момента едномесечните си предизвестие отработват д-р Узунов, д-р Димка Стоянова, д-р Борислав Андонов и д-р Лапантова. Болшинството от тях са на половин щат в отделението-портал на болницата.

Спешно-приемно отделение приема най-рисковите пациенти-спешни състояния, ранени при трудови злополуки, катастрофи и инциденти, както пациенти с нисък социален статус. Неосигурени, наркозависими, пияни, клошари и бездомници. Тежките условия и ниското заплащане карат все повече лекари да напускат възловото отделение.

Напускащите не само лекари, но и сестри, отиват в посока местната частна болница "Пулс". Това кара ръководството на МБАЛ да прави какви ли не документални еквилибристики, за да спаси положението. В момента завеждащият Спешно-приемно отделение д-р Владамир Рабаджийски е временно началник на Вътрешно отделение, след като завеждащият го напусна. Освен това той дава дежурства в СПО и в отделението по хемодиализа, чийто лекарски състав също се премести в посока Пулс. В началото на седмицата в "Пулс" на тържествена церемония и водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, бе открит новият корпус. Показателен е фактът, че на нея присъства кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, избран от ГЕРБ, и новоназначеният от "кабинета Близнашки" областен управител Димитър Димитров. Д-р Владимир Пандев от близо месец е в отпуск, тъй като е втори в листата на Коалиция "БСП-лява България". Заради това временно управител на МБАЛ е началникът на отделението по хирургия д-р Димитър Недин.

В понеделник ръководството на МБАЛ бе принудено да направи безпрецедентен в историята на МБАЛ ход. На 29 септември бе затворено Инфекциозно отделение. Пациентите, двамата лекари д-р Новоселски и Марков, сестрите и санитарите бяха пренасочени към други отделения. До тази ситуация се стигна след като д-р Лилянова от София отказа да оглави отделението. Началникът на отделението д-р Гайдарска и колежката й д-р Лазарова са в болнични и отпуски от над месец. Те излязоха в болнични, след като д-р Недин подал рапорт, че в отделението по хирургия се извършват нерегламентирани медицински манипулации от лекари, работещи в инфекциозно отделение. Става дума за лумбални пункции. След като д-р Недин заплашил, че ще подаде сигнал до прокуратурата, двете лекарки излязоха в болнични. Постът в отделението бе предложен на д-р Лилянова, но предшественичките й веднага пуснали рапорт срещу нея до министерството. И тъй като двамата лекари, работещи в отделението - д-р Марков и д-р Новоселски са в процес на придобиване на специалност "инфекциозни болести", ръководството на МБАЛ се принуди да удари ключа на отделението поради липса на завеждащ отделението. Според пиара на МБАЛ отделението е закрито временно до 12 октомври, когато се свършват болничните на лекарите Гайдарска и Лазарова. В момента инфекциозноболните се пренасочват към болниците в Петрич, Гоце Делчев и Разлог. Най-близката до Благоевград болница с такова отделение е Дупница. Дотам евентуалните болни трябва да отидат сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com